Dodatak će dobijati svako dijete kada to finansije dozvole, licemjerne reakcije bivšeg režima koji su iste opustošili


Kako je podsjetila, URA se, još od 2015. godine zalaže za vraćanje dječjeg dodatka. ,,Poslanički klub Crno na bijelo će 18. februara glasati za predlog da sva djeca u Crnoj Gori do navršene šeste godine primaju dječji dodatak u iznosu od 30 eura, a djeca u stanju materijalnih i drugih potreba dodatak od 44 do 60 eura do navršene 18. godine”.


Sva sredstva će, kako je objasnila Zoronjić, biti obezbijeđena iz budžeta, a implentacija će započeti 1. jula tekuće godine. ,,Kada je URA 2015. uputila sličnu inicijativu Skupštini Crne Gore, sa izuzetkom što smo tada tražili da sva djeca do 15. godine primaju dječji dodatak, tadašnja vlast koju su činili DPS, SDP i ostali sateliti, nisu imali sluha, a ni političke volje da je sprovedu. Mi smo na korak do ispunjenja konačnog cilja. To je za nas satisfakcija, jer je naš partijski program naišao na povjerenje i podršku u novoj vlasti. Osluškujemo i dio javnosti koji nije zadovoljan, jer u prvi krug za dobijanje dječjeg dodatka neće biti uključena sva djeca, ali iz URE smatramo da smo napravili veliki iskorak. Ovo je sve što trenutna ekonomska situacija i javn finansije mogu da dozvole, a čim se to stanje promijeni, mi ćemo se zalagati da se i granice za primaoce dječjeg dodatka pomjere. Omogućili smo i da svi osnovci dobijaju besplatne udžbenike, tako da smo i u tom pogledu napravili iskorak i barem malo olakšali onima koji za sada neće dobijati dječji dodatak, u dogovoru sa Vladom. URA se svakodnevno zalaže za bolji život građana“, istakla je Zoronjić.

Na press konferenciji govorila je i poslanica URE Božena Jelušić koja je istakla da pravične raspodjele novca ne može biti dok se Crna Gora ne izbori sa sivom ekonomijom i dok se u potpunosti ne implementira socijalni karton. ,,URA će potpisati i amandman kojim će se zalagati za to da djeca samohranih roditelja takođe primaju dječji dodatak, do 18. godine. To neće biti jedini amandman. U okviru biti saradnje svih činilaca nove vlasti, zalagaćemo se i za implementaciju izvjesnih rodnih politika“, kazala je Jelušić.

Ona je takođe napomenula da žali što inicijative, kakva je primanje dječjeg dodatka, nisu sprovedene još 2007. godine, kada je u Crnoj Gori bilo mnogo više novca i kada je u toku bila ogromna prodaja nekretnina. ,,Ovo je prvi korak, ali idealne i pravične raspodjele sredstava neće biti dok se ne obuzda siva ekonomija“, navela je Jelušić.  

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Konatar kazao je da je Crnoj Gori bila potrebna smjena trodecenijske vlasti, da bi vrlo važni zakoni koji u fokus stavljaju građane i djecu mogli biti implementirani. ,,Šest godina traje borba URE za dječje dodatke u Crnoj Gori i mogu reći da smo ponosni, jer smo nadomak jedne važne pobjede. 2015. godine smo predložili da sva djeca do navršene 15. godine primaju dječji dodatak, a da se visina tadašnje naknade, koju je tada primalo oko 10 odsto djece u Crnoj Gori, poveća za 50 odsto. Tada su predstavnici DPS-a i njegovih satelita glasali protiv i glasali su protiv svakog puta kada smo pokušali da na dnevni red damo dječje dodatke. Ista stvar se događala i kada je riječ o besplatnim udžbenicima“, naveo je Konatar.

Kako je još istakao, predlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti rađen je u saradnji sa Ministarstvom finansija i partnerima iz vladajuće koalicije. ,,Zahvaljujemo se na razumijevanju ministra finansija Milojka Spajića, ali i kolegama iz parlamentarne većine, jer je ovo zajednički uspjeh. Nismo odustali od ideje da svako dijete prima dječji dodatak, ovo je samo prvi korak. Imali smo prilike ovih dana da čujemo i mišljenje ombudsmana, ali ovo nije konačno rješenje. Zbog toga što smo zatekli spržene javne finansije, zbog raznoraznih ljudi poput Petra Ivanovića i Verice Maraš, u ovom trenutku nema održivog rješenja. Zato namjeravamo da se beskompromisno obračunamo sa korupcijom i kriminalnom, što će nas dovesti do situacije da javni funkcioneri neće krasti. Kada dođemo do toga, sva djeca u Crnoj Gori će primati dječji dodatak. Ovo je za nas ulaganje u budućnost Crne Gore i taj pravac ćemo nastaviti da držimo“, zaključio je Konatar.