Devet mjeseci nakon požara na Gorici, ni odgovornosti, ni očišćenog brda

,,Prosto je nevjerovatno da Glavni grad, sa svim svojim službama i preduzećima, punih devet mjeseci nije bio u stanju da očisti brdo Gorica od izgorjelih stabala, već da je za to morao raspisivati tender i privatnim kompanijama plaćati uslugu čišćenja koju je do sada mogao bez ikakvih problema završiti sopstvenim kapacitetima”, ukazala je podgorička URA.

URA podsjeća da je od kraja jula prošle godine, kada je došlo do velikog požara na Gorici, to kultno podgoričko brdo zatrpano izgorjelim stablima, šta gradske službe nisu bile u stanju da uklone sve do danas.

,,Više je za Goricu uradilo volontersko Udruženje ljubitelja, nego sve službe Glavnog grada u posljednjih deceniju – a to najbolje govori kakav je odnos Grada prema plućima naše Podgorice. Sa druge strane, ni do danas nemamo odgovore – zbog čega su svi hidranti na Gorici bili prazni, u sred podgoričkog ljeta, čime je onemogućeno brzo suzbijanje požara, kojim je načinjena ogromna šteta Gorici”, ukazala je podgorička URA.

URA ističe da činjenica da se hidranti na Gorici tokom vrelih ljetnjih mjeseci drže praznima, samo prati neodgovornu politiku višedecenijskog uništavanja Gorice i njenog čopljenja sa svih strana, različitim stambeno-poslovnim objektima.

,,Da nije bilo URA i odgovornih građana, Spomenik Partizanu Borcu bi danas bio okružen stambenim zgradama, šta je aktivno zagovaralo odlazeće rukovodstvo Grada. A da nije bilo požrtvovanih podgoričkih i cetinjskih vatrogasaca, kao i brojnih volontera, od Gorice u julu prošle godine ne bi ostalo mnogo. Najbolji pokazatelj pravih namjeta Grada”, navode iz podgoričke URE.

URA je još tokom 2018. godine vodila borbu protiv izgradnje stambenih zgrada na vrhu Gorice, od čega je kasnije odustao Glavni grad.

Tada je URA uputila i inicijativu da Gorica postane Park prirode, kako bi Gorica postala trajno zaštićeno prirodno dobro, šta se očekuje u narednim mjesecima.