Crnu Goru nije zahvatio nikakav „ustašluk“, ona je država jednaka za sve njene građane

Poruke mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija sa tribine u Podgorici ne doprinose suživotu i  međuvjerskom skladu a kao crkveni velikodostojnik trebao bi da vodi računa i brine o vjeri i zajednici na osnovama koje stoje u osnovi religije koju predstavlja.

Crnu Goru nije zahvatio nikakav „ustašluk“ već je ona država kako stoji u njenom Ustavu – jednaka i ista za sve njene građane u kojoj niko nije i ne smije biti diskriminisan zbog svog ličnog opredjeljenja ili pripadnosti.

Nazadne ideologije koje pominje Joanikije nisu i neće biti budućnost Crne Gore uprkos neskrivenim namjerama pojedinaca da ako ništa, ono barem diskursom, podsjećaju da su one i dalje prisutne. Crna Gora ih je davno pobijedila i uvijek će nanovo.

Dakle, svi društveni subjekti koji imaju veliki značaj u javnom mnjenju morali bi brižljivije i odmjerenije vagati svoje riječi dok su netrpeljivost i upoređivanje sa nazadnim ideologijama i savremenog trenutka neprihvatljivi, posebno kada dolaze od crkvenog velikodostojnika kakav je Joanikije.