Crno na bijelo: Podržavamo izradu Registra za osobe sa autizmom

Poslanici Kluba „Crno bijelo”, Miloš Konatar i Srđan Pavićević sastali su se danas u Skupštini Crne Gore sa roditeljima, predstavnicima Fondacije “Ognjen Rakočević”, NVO “Staze” i Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore „NARDOS“.

Predstavnici organizacija i roditelja osoba sa autizmom upoznali su poslanike sa problemima sa kojima se svakodnevno susreću i naglasili su da u Crnoj Gori ne postoji registar djece i osoba sa autizmom, kao ni tačan podatak koji je to broj stručnih lica i organizacija koji se bave pružanjem podrške i pomoći toj ranjivoj kategoriji društva, kao i njihovim roditeljima-starateljima.

„Registar mora postojati kako  bi se konačno donijela ozbiljna strategija pomoći djeci i roditeljima-starateljima kroz sisteme zdravstva, školstva i socijalne pomoći. Iz tog razloga, smatramo da je u najkraćem roku potrebno pristupiti izradi. Uz pomoć registra, konačno bi bio poznat broj djece sa autizmom, a time bi se moglo planirati dalje djelovanje, u smislu potrebnog kadra za tretmane koji su ovoj djeci potrebni i svega ostalog šo ide uz to, kako bi im omogućili da napreduju i budu adekvatno integrisani“, saopštili su iz poslaničkog kluba ,,Crno na bijelo“.

Poslanici GP URA i CIVIS su iskazali puno razumijevanje i podršku ovoj inicijativi i najavili Predlog izmjena zakona i dalje aktivnosti kako bi se ovo pitanje što prije našlo na dnevnom redu Skupštine Crne Gore.