Crno na bijelo Nikšić: Kroz dva projekta koja ćemo realizovati, učinićemo Nikšić zelenim gradom

On podsjeća da Nikšić već duže vrijeme kuburi sa nepropisnim odlaganjem različitih vrsta otpada. ,,Jedan dio sugrađana je deponovao svoj otpad u korita rijeka, a ista situacija se događala i sa industrijskim, medicinskim, bio, i sa drugim vrstama odpada“.

Prosječan građanin Nikšića, prema riječima Kankaraša, u toku dana proizvede jedan kilogram otpada, dok, na primjer, prosječni građanin Ljubljane proizvede o,3 kilograma otpada, što je tri puta manje.

Kankaraš ističe da građani Nikšića, više od 120 dana godišnje udišu i do deset puta zagađeniji vazduh od dozvoljenog. ,,Osim toga, brojne male nelegalne deponije predstavljaju veliki ekološki problem grada. Gušimo se u sopstvenom otpadu. Mi u Građanskom pokretu URA smo svjesni stanja u kom se nalazimo i imamo viziju Nikšića kao zelenog grada, koji je, po svim mjerilima, etičan, ekonomičan, efikasan i vizionarski. Takav grad vodi ljude ka promjeni njihovih svakodnevnih navika. To podrazumijeva otvaranje novog poglavlja u razvoju našeg grada, gdje bismo zajedno sa institucijama sistema, privrednicima i sugrađanima napravili akcioni plan za realizaciju te ideje. Ključno polje djelovanja bi bio: upravljanje čvrstim komunalnim otpadom kroz izgradnju postrojenja za njegovu reciklažu, zatvaranje i rekultivacija deponije Mislov do i svih malih deponija, kao i sanacija korita Bistrice i Gračanice“.

S obzirom na članstvo URE u Zelenim Evrope, ta partija je u obavezi da svojim aktivnostima doprinese mijenjanju svijesti građana Crne Gore o ekološkim prilikama u državi, saopštila je tom prilikom kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Anđela Mijanović. Ona je kazala da sitnice doprinose velikim promjenama i istakla da su jutros iz platforme Crno na bijelo posjetili gradsku pijacu u Nikšiću i podijelili ekološke cegere proizvođačima i građanima, u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa. Oni su, tom prilikom, podsjetili da je URA prije dvije godine politički pokrenula inicijativu za zabranu upotrebe plastičnih kesa u Crnoj Gori.  

Kankaraš napominje da imaju u planu dva velika projekta koji će biti od velikog značaja i za ekologiju i ekonomiju u Nikšiću. ,,Imamo jednog stranog investitora koji je zainteresovan da ulaže u fabriku za stopostotnu reciklažu i preradu otpada, i drugog, koji je raspoložen da investira u fabriku za reciklažu automobilskih guma, otpadnih ulja, plastike, kao i medicinskog otpada“, ističe kandidat za odbornika sa liste Crno na bijelo u Nikšiću.

Kako je još istakao, svako ko želi evropsku, ekološku i građansku Crnu Goru i Nikšić ima partnera u listi Crno na bijelo. ,,Iza nas ne stoji ni Srbija, niti bilo koji drugi centar moći, već samo časni i pošteni građani Nikšića koji žele dobro svom gradu“, zaključio je Kankaraš.