Budvanska URA: Vratićemo Pjesmu Mediterana

 

Prema njegovim riječima, Budva je izgubila manifestaciju koja je odražavala duh i muzički senzibilitet Mediterana. ,,Bio je to već brendirani festival koji je okupljao uspješne i prepoznatljive umjetnike iz Crne Gore i šireg okruženja. Pjesma Mediterana je imala ogromnu medijsku pažnju i kroz vrijedan kulturno-muzički opus širila je sliku Budve kao mediteranskog grada i neodvojivog dijela moderne Evrope“, kazao je Vujović.

 

Kako je istakao, djeca u Crnoj Gori decenijama odrastaju uz note turbo-folka i većina njih nema odgovarajuću alternativu. ,,Katkada je moguće povjerovati i u česte stavove da je ovakva monokulturna ponuda još jedan u nizu načina na koji vladajući režimi sistematski uništavaju kulturne i obrazovne vrijednosti kako bi što duže vladali“, napominje Vujović.

 

Upozorava da ne treba zaboraviti ni uticaj mas-medija, kao ni sadržaja koji su, kako je kazao, kolektivna demonstracija ljudskih pobuda da ih privlači ono što je neprimjereno i što često degradira čovjeka, kao što su zadruge, farme i parovi.  ,,Izgleda da se „slatki“ šund i kič najlakše prihvataju kada nema alternative i kada se iz medijskog prostora isključe sadržaji drugačije provenijencije. Zato vrijedi da vratimo našu pjesmu gdje joj je i mjesto. Nek u muzičkom smislu „miris ćevapa zamjeni miris brancina“ i neka Mediteran zapjeva našoj djeci“, zaključio je Vujović.