Budvanska URA: Neoprostivo je da vakcina nema mjesecima i da je sistem našao rješenje u dobroj volji komšija u Hrvatskoj

Član odbora URA Budva, Blažo Rađenović kaže da su povodom ovog problema već reagovali i smatraju krajne neozbiljnim situaciju u kojoj je moguće da zdravstveni sistem zemlje ostane bez vakcina nekoliko mjeseci a isti je revnosan u vođenju kampanje za vakcinizaciju djece i podnošenju prijava za roditelje koje ne vakcinišu svoje dijete.
“Priznaćete da je krajnje apsurdno sprovoditi kampanje za obaveznu vakcinizaciju a pritom kad roditelji najmlađe građane dovedu u zdravstvenu ustanovu da prime vakcinu iste nema i to mjesecima unazad. Mnogi su zarad vakcinizacije djece pritom morali da idu u najbliži Dubrovnik kako bi njihova djeca primila vakcinu koja je neophodna radi upisa u obrazovno-vaspitne ustanove i putovanja na neke destinacije kao što je SAD. I sama pozajmica od hrvatskog zdravstvenog sistema je čin dobre volje, naših komšija. U ovakvoj situaciji nema izgovora i priča o propalim tenderima nego bi odgovorni u normalnoj zemlji snosili posljedice. To će ovdje naravno izostati”, navodi Rađenović.
On navodi da je “pritom poznato  kako mnogi tenderi u Crnoj Gori imaju svoj epilog” pa u ime URA “poziva i nadležne pravosudne organe da ispitaju “propale tendere” na kojima je “Montefarm” ,po njihovim riječima, trebovao ove vakcine i to bezuspješno mjesecima unazad”.
“Smatramo i da je ovo jedan od, ne tako manje važnih razloga, zbog čega je natalitet u Crnoj Gori u padu, jer budući roditelji nemaju sistemsku potporu nadležnih institucija prilikom odrastanja najmlađih već su često prepušteni sami sebi, kao i u ovom slučaju. To nije dobra socijalna politika jedne zemlje i zbog toga su rezultati i u ovoj oblasti takvi kakvi su”, zaključuje Rađenović.