Barski odbor URE počeo sa organizovanjem serijala Barski ugao: Bavićemo se temama od značaja za građane Bara

U srijedu je emitovana prva emisija serijala „Barski ugao“. Riječ je o panel diskusiji koja će se dva puta mjesečno baviti temama od značaja za građane Bara, a organizovana je pod pokroviteljstvom barskog odbora Građanskog pokreta URA.

U uvodnom obraćanju moderator diskusije Darko Pekić istakao je da “u vremenu podijela, COVID-a, ekonomske i socijalne krize cilj da kroz ovu emisiju analiziramo minimum koji nas sve spaja, a to su životna pitanja“. Prva tema bila je „Perspektiva razvoja hidro-tehničke infrastrukture u Opštini Bar“ sa fokusom na zaleđe opštine koje i u 21. vijeku ima poteškoće sa vodosnabdijevanjem. Vojo Rajković, inženjer sa višedecenijskim iskustvom u projektovanju i izvođenju hidroinstalacija, ukazao je na goruća pitanja i dao modele rješenja.

„Čanj ima ograničene količine vode. Cjevodod koji je urađen 1971. godine je van funkcije već nekih 15 godina a u Čanju se intenzivno grade smještajni kapaciteti. Može doći do kolapsa sistema, a u tom slučaju brzo se ne može reagovati. Rješenje je da se Čanj poveže na regionalni sistem, direktno ili preko rezervoara Sutomore II. Na taj način bi se riješila i kompletna druga zona Sutomora koja je problematična“, kazao je on.

Rajković je prezentovao nalaze iz Studije vodosnabdijevanja Opštine Bar koja je publikovana u decembru 2020. godine. Planirana su tri moguća modela vodosnabdijevanja zaleđa opštine, a studijom izvodljivosti treba odrediti najpovoljnije rješenje. Govorio je i o komplikovanom odnosu između Vodovoda Bar i Regionalnog vodovoda. Istakao je da se gubici na mreži Vodovoda Bar kreću i do 70 odsto, kao i da u praksi gubici preko 60 odsto ukazuju na probleme u organizaciji tog javnog preduzeća. „Kada sam ja napustio Vodovod imali smo 92 radnika u firmi. Tada smo radili analize zbog nove sistematizacije Vodovoda i došli do zaključka da bi optimalan broj zaposlenih bio 75. Ali profesionalaca“, istakao je.

Gledaoci su informisani i o projektu vodosnabdijevanja i otpadnih voda za primorski dio Mrkojevića za koji su bila obezbijeđena i bespovratna sredstva EU fondova. Ostaje nejasno zašto Bar nije iskoristio tu mogućnost. Izgradnja kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je preduslov prijema u EU, o čemu se posebno mora voditi računa kod novog vodovoda u Mrkojevićima, jer bi izgradnja vodovodne mreže bez prateće kanalizacione infrastrukture u vrlo kratkom roku dovela do ekološke katastrofe sa fatalnim posljedicama na turizam u opštini Bar.

U panel diskusiji učestvovali su i gosti u studiju, ali i građani koji su postavljali pitanja preko socijalnih mreža. ,,Dobar odziv sugrađana ukazuje da ovaj koncept ima budućnost i da će „Barski ugao“ dati doprinos razvoju dijaloga na lokalnom nivou“, zaključuju iz barskog odbora URE.