Barska URA: Svaki dio Crne Gore zaslužuje našu zaštitu, predanost, njegu, trud i rad

U susret svjetskom danu populacije, barski odbor Građanskog pokreta URA ističe problem prenaseljenosti urbanih područja naše države, iskazuje zahvalnost seoskim domaćinstvima koja njeguju prirodna bogatstva Crne Gore i apeluje na dalji razvoj ruralnih sredina i veću brigu o istim.

,,Jedanaesti jul je proglašen za svjetski dan stanovništva 1987. godine. Planeta Zemlja je te godine bila naseljena sa 5 milijardi ljudi. Taj broj je u 2020. porastao na 7.7 milijardi a očekuje se da će do 2050. godine ljudska populacija dostići 9 milijardi. Brza stopa rasta populacije ima pozitivne ali i negativne efekte. Stoga se neke od zemalja sa velikim brojem stanovnika poput Indije i Kine brinu o prenaseljavanju koje bi dovelo do niza ekonomskih i socijalnih problema”, saopštila je članica barske URE Suzana Abazi.

Kako je kazala, naša država nema problem sa rastom stanovništva, već se nadamo znatno većem porastu u budućnosti. ,,Međutim, migracija iz ruralnih u urbana područja donosi probleme na koje moramo obratiti pažnju. Neki od njih su iscrpljivanje prirodnih resursa, zagađenje životne sredine, nejednakost prihoda, socijalni problemi i prenaseljenost stanovništva u urbanim oblastima”, istakla je ona.

Barska URA je, prema njenim riječima, ponosna na prirodna bogatstva okolnih područja Bara kao što su Mrkojevići, Crmnica, Virpazar, Turčini, Velembusi, Mikulići, Tuđemili i mnoga druga naselja. ,,Takođe smo ponosni na ljepote ostalih djelova naše države koje zaslužuju više pažnje i posvećenosti. Brinući o ruralnim sredinama i prepoznavajući njihove čari i potencijal, doprinosimo bržem i boljem razvoju Crne Gore. Želimo iskazati zahvalnost poljoprivrednim gazdinstvima koja na konstruktivan i održiv način koriste prirodne resurse Crne Gore. Podstičemo građane da zajedno jačamo seoski turizam, brinemo o stanovništvu, prirodi, životinjama i budućnosti naše zemlje. Svaki dio Crne Gore zaslužuje našu zaštitu, predanost, njegu, trud i rad. Brinimo o prirodnim bogatstvima i jedni o drugima”, zaključila je Abazi.