Barska URA: Serijalom Barski ugao, koji nije po Raičevićevoj volji, građanima ukazujemo na prioritete kojima treba da se bavi lokalna samouprava

,,Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar, ponovo je, ovoga puta za govornicom u sali Skupštine “oštro zamjerio” URI što je u emisiji serijala “Barski ugao” otkrila neke “tajne” za koje niko ne smije znati”, saopštili su danas iz barskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, u toj emisiji je “otkriveno” iz kojih izvorišta se Bar snabdijeva vodom, da ljeti nema vode u višim zonama (a na području Velikog pijeska, Utjehe, Gorane, Krajine i Šestana ni ljeti ni zimi), da su gubici vode u mreži preko 60 odsto, da se ne ulaže ni jedan euro u investiciono održavanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, da 2/3 objekata na primorju Bara nema kanalizaciju, da nema postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da je u Vodovodu zaposleno duplo više radnika nego što je potrebno, te da je to najznačajnije opštinsko preduzeće pretvoreno u “biro za naplatu vode”. ,,U istoj emisije je i “otkkriveno” da je Regionalni vodovod kroz Mrkojeviće izgrađen 2011. godine, da su tada urađeni projekti distributivne mreže, kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda tog područja te da su bila obezbjeđena bespovratna finansijska sredstva iz fondova Evropske unije i dostavljena ponuda sa predlogom ugovora da se ta investicija realizuje. Opština Bar nikada nije odgovorila na tu izuzetnu ponudu koja je dostavljena 2012. godine od strane njemačkog konzorcijuma MEDSORGA”.

Zato je, kako navode iz barske URE, isključiva odgovornost što priobalni pojas Mrkojevića (oko 10.000 objekata) ne posjeduje najsavremeniju hidrotehničku infrastrukturu na lokalnoj opštinskoj vlasti i onima koji njom, zvanično i nezvanično, upravljaju. ,,Studija vodosnabdijevanja Opštine Bar završena je u decembru  2020. godine i od tada se nalazi u nekom opštinskom sefu, da je niko ne otvori, pročita, predstavi i počne nešto da radi kako bi taj uloženi trud dobio smisao. Studija je trebala da posluži za izradu Programa vodosnabdijevanja, definisanje prioriteta, izradu studija izvodljivosti sa projektnom dokumentacijom kako bi se moglo apliciratiti za korišćenje namjenskih, a bespovratnih, sredstava iz fondova EU. Predsjednik Raičević je u Skupštini “zaboravio” da kaže zašto nije izvršen popis osnovnih sredstava komunalne infrastrukture čiji je vlasnik opština, zašto nijesu planirana sredstva za investiciono održavanje te infrastrukture i zašto nijesu dostavljeni (zakonom) obavezni podaci na osnovu kojih se utvrđuje cijena vode. To su učinjeni prekršaji za koje su, za počinioce, Zakonom predviđene izraziti visoke novčane kazne”.

Serijalom Barski ugao, kako još napominju, koji očito nije po Raičevićevoj volji, žele da građanima Bara ukažu da na prioritete kojima treba da se bavi lokalna samouprava i pokažu na koji način se nagomilani problemi mogu rješavati. ,,Pritom, poštujuemo osnovni princip da nećemo kritikovati ništa za šta nemamo predlog boljeg rješenja. Zahvalni smo što nam u tome pomažu mnogi znaveni ljudi koji nijesu naši članovi, ali koji vole svoj grad i žele da daju doprinos njegovom razvoju. Na sreću, takvih je mnogo”, zaključuju iz barske URE.