Barska URA organizovala radni sastanak Foruma žena: Važno je da svi učestvujemo u izgradnji rodno inkluzivnijeg društva

„Žene u 21. vijeku imaju značajnu ulogu da proaktivno djeluju u cilju očuvanja zajednice. One moraju biti svjesne svoje snage kako bi edukovale i zaštitile djecu od negativnih uticaja društva, istovremeno pozitivno djelujući na zajednicu koja se zbog brzog načina života degradira i odriče zdravih stilova života. Uloga Foruma žena barske URE biće da u narednom periodu kroz niz akcija promoviše zdrave stilove života, ali i ostala pitanja sa kojima se žene u Baru susreću“, saopštili su iz barskog odbora Građanskog pokreta URA, odakle su, u okviru obilježavanja Dana žena, oganizovali radni sastanak Foruma žena.

Na inicijativu tog foruma, a uz podršku opštinskog odbora, izabrana je predsjednica Foruma Žena, Prim. dr. med. sci Milenka Vraneš Grujičić, specijalista opšte prakse, medicine rada i pomorske medicine.

Poslanica u crnogorskom parlamentu, Božena Jelušić, svojim prisustvom podržala je Forum Žena GP URA Bar i ukazala na značaj žena u savremenom društvu ali i na poteškoće sa kojima se suočavaju u političkom i društvenom djelovanju.

„U politici, ali i u  malom i srednjem biznisu žene su ranjiva kategorija. Kod nas jedan od najvećih problema je sistemska nepravda partijarharta, koja se sprovodi bez želje muškaraca da je svjesno čine, ali sa vrlo jasnim posljedicama. Prema Indeksu rodne ravnopravnosti, žene u Crnoj Gori su najmanje jednake u domenu moći i novca. Važno je da svi zajedno krenemo ka izgradnji jednog rodno inkluzivnijeg i pravednijeg društva u korist žena i muškaraca”, istakli su još iz barskog odbora URE.

Nakon radnog dijela upriličen je i svečani koktel, a članice Foruma žena razgovarale su o predstojećim inicijativama o kojima će javnost naknadno biti obavještena.