Barjaktarović: Vratićemo mjesne zajednice u ruke građana

“Uloga mjesnih zajednica, kao oblika udruživanja građana,  na lokalnom nivou je zapostavljena i svedena na minimum. Savjeti mjesnih zajednica u Baru su uglavnom politizovani i predstavljaju instrument u rukama političkih partija, prevashodno DPS-a”, saopštio je kandidat za odbornika koalicije “Može Bar, može Crna Gora” Nebojša Barjaktarović.

Barjaktarović ističe da mjesne zajednice djeluju kao politički predizborni štabovi te da je praktično nemoguće da građanin bez podrške lokanih političkih lidera uđe u rukovodstvo. “Izbor predsjednika i savjeta mjesne zajednice se, umjesto direktnim biranjem od strane mještana MZ u skladu sa „Odlukom o mjesnim zajednicama“, vrši u lokalnom parlamentu na osnovu izbornih rezultata na lokalnim izborima”, navodi Barjaktarović.

 
Kako je kazao, zalagaće se za potpunu depolitizaciju mjesnih zajednica i transparentnost u radu jer građani nemaju jasnu sliku šta je uloga i svrha  mjesne zajednice.

“Učinićemo sve da ojačamo građanski aktivizam kroz odluke gdje lokalno stanovništvo samo odlučuje o svojim potrebama i interesima za razvoj u oblastima uređenja naselja, stanovanja, lokalnog saobraćaja, kulture i zaštite životne sredine. Probleme i viziju razvoja MZ treba da rješavaju i predlažu građani koji tu žive i koji su najbolje upoznati sa istim”, zaključuje Barjaktarović.