Alhantouli sa Konatarom: Međunarodno pravo se mora poštovati

Predsjednik poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar sastao se danas u Skupštini Crne Gore sa Nj. E. Rabijem Al-Hantoulijem, ambasadorom države Palestine u Crnoj Gori.

Poslanik Konatar je u razgovoru istakao da se Građanski pokret URA zalaže za svijet bez ratova i promociju politike mira, suživota, tolerancije i njegovanja različitosti na svim meridijanima.

U tom kontekstu, Konatar je naglasio odnos 43. Vlade na čelu sa Dritanom Abazovićem prema civilima u Gazi. On je napomenuo da je Crna Gora podržala Rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se poziva na hitno i trajno primirje u Gazi, da je Ministarstvo vanjskih poslova kojim je takođe koordinisao Dritan Abazović uplatilo humanitarnu pomoć ugroženim civilima u Palestini, istovremeno osuđujući napad Hamasa na državu Izrael, koji su odnijeli puno nevinih žrtava.
Konatar je naveo da su predstavnici Građanskog pokreta na nedavno završenom kongresu Zelenih Evrope glasali za usvajanje Rezolucije kojom se zalažu za okončanje nasilja u Izraelu i Palestini.

Ambasador Alhantouli upoznao je poslanika Konatara o stradanjima nedužnih Palestinskih civila, kako u Gazi tako i na Zapadnoj obali. On ga je takođe informisao o aktivnostima Palestine na hitnom zaustavljanju rata u Gazi i okončanju višedecenijske izraelske okupacije Palestine u cilju postizanja pravednog mira zasnovanog na međunarodnom pravu. Takođe, ambasador je predložio konkretne inicijative poput usvajanja Deklaracije o okončanju rata u Gazi.
Na kraju sastanka obje strane su zajednički konstatovale da svi moramo nastaviti da radimo na poštovanju međunarodnog prava i međnarodnog humanitarnog prava kako bi se zaustavio rat i postigao pravedan i trajni mir.