Aleksa i Dritan predstavili program “HRABRO se broji i tek će se brojati” i viziju razvoja Crne Gore u naredne 4 godine

Na press konferenciji pobjedničke koalicije “Aleksa i Dritan, hrabro se broji”, predsjednik Demokratske Crne Gore i nosilac liste Aleksa Bečić, kao i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, predstavili su pobjednički program “HRABRO se broji i tek će se brojati !”

Aleksa Bečić je poručio da je pred njima mukotrpan rad u reformisanju sudstva u Crnoj Gori što dovodi do političke stabilnosti u društvu, a očekuje podršku od jedinih saveznika ove kolacije – građana.

,,U oblasti protiv borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kao što smo ove dvije ipo godine pokazali da imamo plan i taj plan smo sproveli, upravo dominantno ljudima koji čine ovu izbornu listu, spremili smo konkretan plan i za nastupajuči period. Prvo, potrebna nam je velika pobjeda 11. juna da bi omogućili političku stabilnost. Jer nema ruke pravde u punom obimu i kapacitetu bez političke stabilnosti. Treba nam, dragi građani, velika podrška 11. juna da bi konačno mogli da reformišemo sudstvo u Crnoj Gori i da Sudski savjet koji je u VD stanju punih 9 godina, vjerovali ili ne, konačno počne da funkcioniše u punim kapacitetu i da ozdravi kao što je ozdravilo tužilaštvo”, naglasio je.

,,Mi idemo sa parolom “dostojavnstvo radnicima, a ne dostojanstvo tajkunima”, kako je bilo 30 godina u crnogorskom društvu. Podizaćemo životni standard, ali čuvaćemo dostojanstvo, posebno radnika u privatnom sektoru. Poštovaće se zakon, poštovaće se prava radnika i vratiće se karakter, dignitet i dostojanstvo radničkoj klasi, jer bez jake radničke klase nema ni jakog i stabilnog stuba koji treba da bude jedan od nosećih stubova vječnosti Crne Gore”, istakao je Aleksa Bečić.

Lider Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović saopštio je da će u fokusu koalicije Hrabro se broji, kao nosećeg stuba naredne, 44. Vlade Crne Gore, biti konfiskacija nelegalno stečene i imovine nedokazivog porijekla i osnivanje Fonda za raspolaganje oduzetom imovinom. ,,Svakom svoje – nikome tuđe! Kad pobijedimo mafiju, biće za sve. Osnovaćemo Fond pravde kojim bi se oteto vratilo u budžet države i svih građana i građanki”, kazao je.

Bečić i Abazović su istakli da će se osnovati fond ,,Stan za sve“ za koji će država obezbjediti početni kapital od 20 miliona eura, kako bi svako mogao da riješi svoje stambeno pitanje, prije svih, mladi bračni parovi i osjetljive kategorije društva. Stanovi bi se, kako su objasnili, gradili na državnom zemljištu, a kroz privatno-javno partnerstvo bi se prodavali građanima po cijeni izgradnje. “Svima krov, graditeljima posao, država posrednik”, naveo je Abazović.

Lider koalicije “HRABRO se broji” predložiće i Zakon o otplati duga fizičkim licima, napomenuvši da građani ne smiju da budu sami. Osvrnuli su se i na finansijsku podršku bivšim radnicima koji nijesu stekli otpremninu. Kazali su da ta nepravda ne smije da traje i da će svi radnici koji nijesu stekli otpremninu dobiti novčanu podršku. Na taj način biće ispravljena nepravda prema žrtvama kumovske tradicije.

Najavili su i nastavak procesa legalizacije bespravno izgrađenih objekata. ,,Legalizovaćemo objekte u roku od pet godina. Građani će legalizaciju moći da plaćaju u ratama u periodu od 15 do 30 godina, a država Crna Gora će prihodovati 150 miliona eura. Svi će morati da poštuju zakon.

Abazović je predstavio i infrastrukturne projekte za koje će se koalicija Hrabro se broji zalagati u novoj Vladi – nastavak gradnje autoputa, početak gradnje jadransko-jonske saobraćajnice i mosta na Bojani, za završavanje skijališta koje povezuje Kolašin, Mojkovac i Berane, za tunel Plav – Dečani, valorizaciju Bogićevice, za aerodrome u Beranama i Tivtu… ,,Prioriteti će biti i unapređenje puta Podgorica-Nikšić-Foča-Sarajevo, kao i uspostavljanje cargo aerodroma na Kapinom polju u Nikšiću. Sljedeća Vlada počeće i sa kampanjom ‘Montenegro – Crna Gora 365’ koja će učiniti da imamo turizam tokom čitave godine”, zaključio je on.