Ako gurnemo pod tepih da mladi odlaze iz zemlje tražeći poslove, bićemo prva zemlja koja će ostati bez svog stanovništva

Tome prije svega mogu “zahvaliti” vladajućim elitama u društvu koji su stvarali takvu situaciju u kojoj je mladi čovjek mizerno plaćen za svoj naporni rad i u kojoj na duge staze ne vidi jasnu perspektivu. Još gore je kada na sve to zvaničnici i funkcioneri, ne haju za takve podatke. Takav primjer je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarka Radulovića koji je nedavno kazao da će se kao rješenja uvoziti jeftinija radna snaga iz Indonezije i Filipina.
On je svojim zapažanjem uočio veliki problem crnogorskog turizma , nedostatak radne snage i umjesto da kao pravi patriota pokaže spremnost da se radna snaga obuči i pripremi za rad na našem primorju i da da inicijativu vladajućoj strukturi da radi na stvaranju uslova za povećanje cijena rada on se okreće interesima poslodavaca koji se kose sa interesima društva.
Problem je u neodgovornim poslodavcima, poslovima koje nude od po 10-12h čija plata jedva da prelazi minimalnu cijenu rada. Osim toga mnogo radnika na sezonskim poslovima nemaju izmirene obaveze po osnovu osiguranja zaposlenog lica a na teret poslodavca. Često se ti poslovi sklapaju preko posredničkih agencija za zapošljavanje i to na svega nekoliko mjeseci uz naknadu agencijama.
Mladi i svi ljudi će ići iz Crne Gore sve dok se radnik bude posmatrao kao stavka rashoda u biznisu, a ne kao noseći stub preko kojeg pređe njihov kompletno zarađen novac, robe i usluge  kojima stiču ne malo bogastvo. Zadovoljan radnik, zadovoljan poslodavac – to bi trebala da bude ideja vodilja koja bi nas izvukla iz ovog problema. Trenutno je zadovoljan poslodavac – zadovoljna država.      
Gospodin Radulović je na vrijeme uočio problem i dao pogrešno rješenje. I pitanje je koliko imamo snage i volje da se stvarno uhvatimo u koštac sa njim a ne da ga gurnemo ispod tepiha i pravimo se nevješti. Onda možemo uvesti i Filipince i Indonežane umjesto građana Crne Gore a mi otići u zemlje razvijene Evrope i svijeta.