Adžić: Udvostručena legalna prodaja duvanskih proizvoda potvrda rezultata 43. Vlade u borbi protiv duvanske mafije

“U objavljenoj analizi tržišta duvanskih proizvoda navodi se da je Crna Gora u 2023. godini udvostručila legalnu prodaju cigareta, što potvrđuje ispravnost odluke da se slobodna zona Luke Bar zatvori za ulazak duvanskih proizvoda i da je država za vrijeme Abazovićeve Vlade izašla kao pobjednik u borbi sa duvanskom mafijom”, saopštio je potpredsjednik URE Filip Adžić.

Ministar unutrašnjih poslova u 43. Vladi Filip Adžić je istakao da prema podacima u Crnoj Gori je prošle godine prodato 62,7 miliona paklica cigareta, što je dosadašnji apsolutni rekord, a da je npr. 2018. godine, kada je šverc cigareta u Crnoj Gori cvjetao, legalna prodaja iznosila svega 26,5 miliona paklica, što je više nego duplo. On je podsjetio i da je za vrijeme 43. Vlade zaplijenjeno preko 165 hiljada paketa nelegalnih cigareta, čija vrijednost na tržištu značajno prelazi 100 miliona eura, što je rezultat kakvim se teško mogu pohvaliti i najrazvijenije zemlje svijeta. Kako je saopštio, sve to jasno ukazuje da je šverc cigareta u Crnoj Gori zahvaljujući rezultatima prethodne Vlada za sada klinički mrtav.

“Kada ima političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije ostvaruju se ovakvi rezultati. Parametri za 2024. godinu jasno će pokazati, da li i Spajićeva Vlada ima snažnu političku volju za nastavak borbe protiv duvanske mafije ili će ipak pokazati da se šverc cigareta u Crnoj Gori vraća na staro, kao i nažalost neki drugi procesi, poput obračuna kriminalnih klanova na našim ulicama i puštanja na slobodu lica koja su u prethodnom periodu bila procesuirana”, zaključio je Adžić.