Abazović: Zeleni posjetom poručili da nijesmo sami u očuvanju prirodnog blaga Crne Gore

“Ovo je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori a vjerovatno i na prostoru Zapadnog Balkana. Ovo je takođe i turističko mjesto, no uprkos tome imali smo pokušaj gradnje upravo na ovom mjesto za koje slobodno možemo reći da pogled vrijedi milion dolara. Civilno društvo, lokalno stanovništvo i neke političke partije uspjele su da odbrane ovo mjesto od gradnje. Ovo je dobar primjere za sve ostale borbe da se priroda očuva upravo onakvom kakva jeste a sve to za naredne generacije“, poručio je Vajs.
Lider URA-e Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora zemlja prebogata prirodnim bogatstvima i da je apsurdno to što uprkos tome imamo nizak životni standard.
„Na Crnom jezeru, biseru Crne Gore i Evrope pokušala se izvesti kriminalna devastacija u vidu izgradnje hotela. Građani Žabljaka, predstavnici NVO sektora, građanski aktivisti su sprijeili kriminalce i korumpirane političare da ostavare svoj mračni san“, kazao je Abazović.
On je saopštio i da je njihov san da imaju ekološku Crnu Goru i da se ponose sa svim biserima njene prirode.
Iz URA-e je saopšteno da je Abazović naglasio i da u tome oni nijesu sami, jer su potvrda za to poslanici Evropske unije (Zeleni) i da će se taj front širiti, a da je na građanima da stanu u odbranu prostora.
„Bez te odbrane Crna Gora ne može da se razvija kao ozbiljna evropska država i usvaja standarde kojima teži. Primjer sa Žabljaka je dobar primjer u borbi za očuvanje prirodnih resursa i taj primjer treba slijediti“, zaključio je Abazović.
Miloš Lazarević, predstavnik građanske inicijative „Dalje nećeš moći“ koja je osujetila namjere Vlade za devastaciju Crnog jezera, poručio je da su upoznali predstavnika Zelenih Tomasa Vajsa o onome šta se planiralo učiniti sa tim prostorom.
„Dobili smo potvrdu da je inicijativa oko sprečavanja devastacije bila dobra, a mi ne smijemo kao građani da stanemo već da kontinuirano štitimo naša prirodna dobra. Jer ukoliko ih ne zaštitimo sam naš opstanak će biti doveden u pitanje“, kazao je Lazarević.
On je zaključio da je Crna Gora po Ustavu ekološka država i da je patriotski čin svakog građanina da tu odrednicu čuva od nasrtaja bilo koga.