Abazović: Vlada napravila milionsku štetu, prećutala korupciju i izdala nacionalne interese

Abazović je na presu pokazao dokumentaciju koja za Vladu Crne Gore nije bila sporna i ako je jasno da se radi o offshore firmi koja je po svemu sudeći poslužila samo kao paravan za transakcije. 


„Vlada Crne Gore sklopila je štetan ugovor suprotno interesima države Crne Gore jer je poslom za „Možuru“ predvidjela subvencije od 115 miliona EUR za 12 godina. To je uslovilo miješanje oofshore firmi iz Dubajia i Sejšelskih ostrva koje su sve unaprijed dogovorile i preuzele „namješteni posao“. Potpuno je nelogično da „Cifideks“ kreditom pozajmljenim od firme „Black 17“ protiv koje se vodi istraga na Malti kupuje posao od španske „Ferse“ za 4 miliona EUR, a samo dva mjeseca nakon toga ga prodaje „Enemalti“ za 10 miliona. Sa druge strane domaća firma koja je bila sastavni dio „Ferse“ 1% svog kapitala prodaje za 650 000 EUR što upućuje da je procijenila firmu na 65 miliona EUR. Čitav biznis ove firme kasnije je prodat za 4 miliona EUR. To samo Vlada crne Gore nije htjela da vidi i očigledno je da se radi o klasičnoj prevari“, pojasnio je Abazović.

On je na pres konferenciji pokazao ugovor za koji su posebno interesovanje iskazali poslanici Evropskog parlamenta i partnerske partije URE iz Zelenih Evrope.

Evropsku međunarodnu javnost je uzburkao slučaj ubijene novinarke Dafne Karuane Galicija koja je istraživala slučaj korupcije a čiji su kraci vodili ka Crnoj Gori, podsjetio je Abazović.

„Sada je jasno da je zapravo ovaj posao sa Vladom Crne Gore bio predmet ozbiljne korupcije zbog koje je došlo do ostavki i hapšenja visokih funkcionera na Malti“, ustvrdio je Abazović.Da Vlada Crne Gore nije dala ugovor koji je suprotan interesima građana gdje garantuje višemilionsku sigurnu dobit vjerovatno od posla ne bi bilo ništa, kazao je Abazović na pres konferenciji.

 „Španska „Fersa“ godinama nije mogla da otpočne radove i nakon što se ubrzano preko firmi iz Dubaija i Sejšelskih ostrva zamijenilo vlasništvo, „Enemalta“ (u čiji kapital sa 30% učestvuju Kinezi) je ušla u unosni posao preko noći i odmah krenula u realizaciju projekta. To je jasan input u sumnjive poslove ove firme sa Vladom Crne Gore“

Naveo je podatak da je struja dobijena iz vjetroelektrana „Možura“ višestruko skuplja od obične struje i da građani na svojim računima isplaćuju enormnu milionsku dobit, kako je kazao, bjelosvjetskim tajkunima sa offshore destinacija kroz stavku naknada za obnovljive izvore energije.

  „To znači da građani preko računa za struju plaćaju korupciju i ubistva novinara koji istu žele da raskrinkaju. Upravo su te kompanije koje su sklopile ugovor sa Vladom Crne Gore sa offshore destinacija sklapali posao oko „Možure“ direktno osumnjičene za naručivanje ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije jer je ista ušla u trag njihovim poslovima kako u Mlati tako i ovom u Crnoj Gori“, istakao je Abazović.

 Abazović je sa žaljenjem na presu konstatovao da „mjesto da smo u zelenu energiju ulagali sami preko EPCG mi smo „zlatnu koku“ dali strancima sa offshore destinacija.  

 „U cijeloj ovoj situaciji EPCG se zadužila da kupi akcije „Rudnika uglja“ od brata aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, investirajući u crnu energiju koja će u skorijoj budućnosti doživjeti svoj kraj a zelenu energiju koja je budućnost a koju subvencioniramo svi zajedno prepustili smo sumnjivim inostranim kompanijama“, poručio je Abazović na kraju.