Abazović: U Crnoj Gori nema odgovornosti zato što nema slobode

Okrugli sto se održava u okviru projekta „Društveni dijalog – Zajedno do rješenja!“ u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Saveza građana CIVIS, Građanskog pokreta URA i Centra za građanske slobode CEGAS.
Lider URE poručio je da je glavna stvar za pitanje odgovornosti osjećaj slobode a da u Crnoj Gori nema odgovornosti zato što nema dovoljno slobode.
„Odgovornost je nešto što nedostaje naročito u pogledu javnog djelovanja i mi živimo bez krivične, političke, moralne a kamoli metafizičke odgovornosti u Crnoj Gori“, poručio je Abazović.
„Koverta, Limenka, Solana, mnoge privatizacije, petlja autoput, Ramada, Ćehotina, narkotici u školskom brodu Jadran, Tara… Da li je neko zbog ovih afera snosio posljedice da li je neko zbog odgovornosti podnio ostavku. Građani su izašli na ulice zbog „Koverte“ i oni su ispunili svoju odgovornost. Da li je Migo Stijepović podnio ostavku?  Da li ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku zbog „Limenke““, pitao je Abazović.
On je kazao da u Crnoj Gori čak ni sistem simbolične žrtve nije zaživio.
„Primjer Austrije – nakon 12h vicekancelar nakon objelodanjene afere podnio je ostavku, nakon 24h pala je Vlada. Austrija je na taj način odmah zatvorila slučaj. Mi u Crnoj Gori komponentu odgovornosti moramo razvijati i učiniti je ostvarljivom“, zaključio je Abazović.
Milka Tadić-Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) poručila je da kad Crna Gora bude zemlja u kojoj bude vladalo pravo onda će biti odgovorno društvo.
„Čini se da zemlja u tom pogledu samo pada dublje. Mi na sceni imamo pobjedu nasilja moćnih nad pravom –  najsvježiji primjer je slučaj Vesne Medenice i njeno neustavno biranje za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put“, ocijenila je Tadić-Mijović.
Ona je poručila i da su institucije  prazne ljušture u kojima sjede poslušni a da je dužnost svih da se okupimo oko jednog cilja – promjena.
Srđan Pavićević, predsjednik Saveza građana CIVIS kazao je da je došlo vrijeme da se izađe iz osjećaja komfora i da se otvore teme koje su nerasvijetljene i stoje negdje u budžacima.
„Krajnje je licemjerno smatrati da je ovo što nam se dešava rezultat jedne strane već se dešava i zbog druge. U ovom momentu zadatak javnosti je da se reaguje, posebno intelektualaca. Slobodan intelektualac je u prethodnom periodu bio dužana da se pojavi i digne glas, a posebno me fascinira što sve ovo vrijeme nije bilo mladih intelektualaca studenata koji trrebaju da dignu glas“, poručio je Pavićević.
On je kazao i da su kulturne i društvene vrijednosti koordinante našeg života i da bez njih nema ni kulture ni društva.
„Bez limita, bez kontrole i bez kajanja nema odgovornosti. Kulturne vrijednosti su lična karta jednog prostora. Kad posustanu društvene vrijednosti otvaraju rizičan i velik prostor u kojem dominiraju ljudi, pojave koje nijesu pod nikakvom kontrolom. Počinjemo da živimo u drugom svijetu. Društvene vrijednosti se zloupotrebljavaju, šminkaju se i ostvaruju se u svoju suprotnost. Jednakosti nema, društvo se povlači i dolazi do apatije, letargije, cinizma i degradacije i dekadencije društva“, zaključio je Pavićević.