Abazović na Kongresu Zelenih: Rezultati Vlade impresivni, BDP na istorijskom maksimumu, spoljna politika za primjer…

Predsjednik Građanskog pokreta URA i premijer Crne Gore dr Dritan Abazović govorio je danas na 6. Kongresu Zelenih Evrope koji se od 2. do 4. decembra održava u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Tokom govora, Abazović kao jedini premijer u Evropi koji pripada grupi Zelenih Evrope, sublimirao je uspjehe koje je Vlada na čijem je čelu postigla za samo 200 dana, navodeći da su rezultati Vlade impresivni, BDP na istorijskom maksimumu i spoljna politika za primjer.

Govoreći o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Crne Gore, Abazović je naveo da je Crna Gora u kontekstu rata u Ukrajini odmah na početku rada uvela sankcije Ruskoj Federaciji, stoprocentno prateći vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i Alijanse. U tom smislu, Abazović je istakao da je Crna Gora, uprkos svojoj veličini, primila 10.000 ukrajinskih izbjeglica, što čini ukupno oko 2% populacija u našoj državi, napominjuću da je posjetio predsjednika Zelenskog u Kijevu i da će od 2% budžeta koji će biti izdvojen za odbranu, što je po prvi put u istoriji i po NATO standardu, biti 10% izdvojeno za Ukrajinu.

Abazović je, govoreći o vladavini prava, izdvojio najveće akcije u borbi protiv šverca cigareta i kokaina, borbi protiv korupcije, ali Zakonu o porijeklu imovine, čije je usvajanje najavio do kraja godine. “Iza svakog nacionalizma stoji korupcija, borba sa korupcijom je borba protiv nacionalizma”, naglasio je Abazović, napominjući da je URA imala ključnu ulogu u iniciranju pomenutog Zakona i da je korupcija najveći problem Crne Gore u posljednje tri decenije.

Abazović se osvrnuo i na ekonomiju, naglašavajući da su u Crnoj Gori prosječne plate porasle za 30% u odnosu na prošlu godinu, da je BDP na istorijskom maksimumu i preko 5 milijardi i da je za naredni Budžet planirano uvećanje zarada za policiju, prosvjetu i državnu upravu.

Osim premijera Abazovića, između ostalih, tokom panela “Zelene političke partije u vladama” govorili su i šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok, ministarka pravde Austrije Alma Zadić, Marija Ohisalo, ministarka zaštite životne sredine Finske i Pipa Haket, ministarka životne sredine Republike Irske.