URA sjutra u skupštinsku proceduru predaje Zakon o formiranju Fonda STAN ZA SVE

Poslanički klub Građanskog pokreta URA će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o formiranju Fonda STAN ZA SVE, a koji će, kako su ranije najavili, omogućiti građanima da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina, odnosno, 900 eura po metru kvadratnom.

Kupovina stana je, za većinu građanki i građana naše države zaista postala luksuz, usljed velikog rasta cijena nekretnina u posljednjem periodu. Prosječna cijena kvadrata stana trenutno u Crnoj Gori iznosi gotovo 1.800 eura, a svjedoci smo da ona u Podgorici, kao i našim primorskim gradovima, značajno prelazi i taj iznos.

Takođe, zabrinjava i podatak da u Crnoj Gori trenutno svoj krov nad glavom nema preko 40 hiljada porodica, od čega njih preko 30 hiljada čine podstanari koji se zbog velikog rasta cijena stanarina(kirija) nalaze u vrlo nepovoljnoj materijalnoj situaciji.

Uzimajući u obzir sve ove okolnosti URA je predložila osnivanje fonda STAN ZA SVE kako bi se ovaj problem prevazišao. Iz URE su istakli da rješavanje stambenog pitanja sa kojim se suočava veliki broj naših građanki i građana ne smije biti predmet sujeta i partijskih kalkulacija i da oni očekuju konstruktivno djelovanje svih društveno-političkih aktera i podršku svih poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore za usvajanje Zakona o formiranju Fonda STAN ZA SVE.