Novaković Đurović: Crna Gora bi već bila bez laganih plastičnih kesa da je Zakon usvojen kada ga je predložila Abazovićeva Vlada

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović je povodom rasprave o predlogu Zakona o upravljanju otpadom na današnjoj skupštinskom zasjedanju istakla da je izuzetno važno da Crna Gora dobije što prije ovaj Zakon, jer je riječ o jednom od najvažnijih propisa za postizanje standarda ekološke države.

Novaković Đurović je podsjetila da je 43. Vlada usvojila Predlog zakona o upravljanju otpadom i proslijedila ga Skupštini Crne Gore još u oktobru 2023. godine i da u odnosu na to rješenje, 44. Vlada nije napravila bilo kakve izmjene. “Izgubili smo pola godine za primjenu, a to praktično znači, da je Zakon usvojen kada ga je predložila Vlada Dritana Abazovića, da bi Crna Gora danas imala zabranu na upotrebu laganih plastičnih kesa”, poručila je Novaković Đurović.

Ona je saopštila da pored odredbi koje se odnose na plastiku, da treba posebno istaći važnost uvođenja veće kontrole i inspekcijskog nadzora sa državnog nivoa. I dodala, da je takođe izuzetno važno i uvođenje proširene odgovornosti proizvođača, što znači da uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu finansijsku i organizacionu odgovornost za zbrinjavanje proizvoda koji postane otpad.

“Građanski pokret URA će podržati ovaj Predlog zakona, jer je za nas ekološka Crna Gora apsolutni prioritet”, zaključila je Novaković Đurović.