Zuber: Finansijskom gimnastikom Vlada isplatila plate u budvanskoj upravi

Ako su htjeli kako kažu “pomoći” novom rukovodstvu, zašto Ministarstvo finansija nije zahtjevalo deblokadu Glavnog računa trezora opštine Budva, jer su imali više nego dovoljno vremena da dogovore modalitete pokrića isplaćenih garancija ili novo rukovodstvo kod banaka nema potreban legitimitet što je takve dogovore i onemogućilo. S obzirom da je i blokada računa izvršena protivzakonito, bez poštovanja roka za žalbu, ne možemo reći da smo začuđeni ovakvim ponovnim protivzakonitim postupanjem Vlade i isplatom zarada sa pozicija budžetske rezerve državnog budžeta, što je nečuvena ,,finansijska gimnastika”.

 

Zato pitamo Vladu Crne Gore kakva je priroda ove,,gimnastike”, odnosno da li je u pitanju pozajmica ili ,,jednokratna socijalna pomoć” državnog budžeta? Isto pitamo i lokalno rukovodstvo DPS-a, ali se ne nadamo odgovoru zbog njihove trajno usađene netransparentnosti rada.

 

Posebno molimo Vladu da nam odgovori kako je mogla da potpiše ma kakvu garanciju za izgradnju objekta za prečišćavanje otpadnih voda na Vještici za koji je sama odbila da izda građevinsku dozvolu, jer isti nije bio predviđen Detaljnim urbanističkim planom Bečići, Master planom rješenja za kanalizaciju primorja i prijestonice Cetinje, niti je njegova izgradnja bila obuhvaćena Osnovnim ugovorom? Kako je mogla istu i da plati ako je sve u vezi WTE sporno i protivzakonito? 

 

Budvanska vlast je od 2017. godine intezivno rješavala ovaj problem, stopirala dalje radove, angažovala nezavisnog vještaka oko utvrđivanja stvarnog stanja, a isplaćeno je i preko 10.000.000 EUR WTE-u u 2018. i 2019. godini na račun kredita. Državno tužilaštvo je dobilo priznanje jednog od direktora da se radi o korupciji na visokom nivou, a nezavisni procjenitelj je izvjestio da su svi troškovi od projektovanja, preko izgradnje, operativnih troškova i drugih prikazani u mnogo većem iznosu nego što stvarno jesu.

 

U ovakvoj situaciji, tužilaštvo se i dalje bavi “izviđajem”, a Vlada blokira račun lokalne samouprave, umjesto da podrži napore Opštine Budva da se zaustavi ugovorena pljačka i sanira već nanesena šteta.

 

Sve prethodno nedvosmisleno govori da je čitava nelegitimna smjena vlasti izvedena sa drugačijim ciljem, a to nije rješavanje najvećeg finansijskog problema opštine, već zlouptreba sistema u susret izborima. Da je to tako, svakodnevno nas ubjeđujete instalacijom militantnih snaga u zgradi opštine koje treba da podrže vaš pripremljeni izborni scenario.

 

Nemojte se zato hvaliti obezbjeđenim zaradama, jer su one nastavak vaše zloupotrebe resursa i protivzakonitog postupanja. Uskoro će građanima Crno na bijelo biti predočen Vaš plan sistemskog uništavanja jedne lokalne samouprave i nipodaštavanja njenih građana.

 

 

Boban Zuber

Kandidat za odbornika “URA za sve građane Budve – Crno na bijelo”