Zeleni Evrope u posjeti URI: Podrška za evropsku, ekološku i građansku politiku okrenutu protiv kriminala i korupcije

Na poziv Građanskog pokreta URA visoka delegacija Zelenih Evrope (European Greens) boravi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, a juče je tom prilikom održana svečana sjednica Predsjedništva partije.

Delegaciju čine kopresjedavajući Zelenih Evrope i evropski poslanik Tomas Vajt član predsjedništva Zelenih Evrope i  poslanik u danskom parlamentu Rasmus Nort Quivist, generalna sekretarka evropskih zelenih Benedeta de Marte, šefica političkog odjeljenja Vesna Jusup i politička savjetnica u evropskom parlamentu Iris Bos.

Danas je održana prva posjeta lokalnom odboru URA u Kolašinu, od tri planirane posjete Zelenih Evrope. Naime, nakon Kolašina predviđeno je da delegacija posjeti još lokalne odbore u Baru i Danilovgradu.

Prilikom posjete Kolašinu Zeleni Evrope su upoznati sa problemima urbanizacije, otpadnih voda i vodosnabdjevanja ovog grada. Istakli su da je veoma važno da Kolašin kao turistički centar Crne Gore koristi prirodne potencijale na ekološki ispravan način, te da urbanizam ne smije biti ispred očuvanja prirodnih resursa ovog grada.

Delegacija je ovom prilikom simbolično sadnjom drveća izrazila podršku građanskom pokretu URA u borbi za ekološki i evropski Kolašin. Oni su dodali da njihova pomoć na tom putu neće izostati, kao i da će pružiti punu podršku u riješavanju ekoloških problema koji pogađaju Crnu Goru.

Ovom prilikom, načelno je dogovorena studijska posjeta Inzbruku u Austriji, čiji je gradonačelnik iz Zelenih Evrope. Na sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Milan Đukić. Razgovaralo se i o daljoj saradnji u narednom periodu, kao i mogućim studijskim posjetama drugih gradova, koji se susreću sa ekološkim problemima poput onih u Kolašinu.