Ždrale: Uvrede i prijetnje kojima su žene u politici izložene ne smiju proći bez adekvatne reakcije

,,Kao žena i kao predsjednica Foruma žena URA Podgorica, juče i danas sam bila izložena javnom linču na društvenoj mreži Tviter nakon mog stava povodom jučerašnjeg saopštenja Ženskog kluba Skupštine Crne Gore kojim je zatraženo da se advokat Velibor Marković izvini svim ženama i pripadnicima LGBTIQ zajednice koje je vrijeđao”, saopštila je danas predsjednica Foruma žena podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Ana Ždrale.

Kako je kazala, pritisci, prijetnje, zastrašivanje i zlostavljanje kojem su žene svakodnevno izložene, a naročito žene u politici, neće proći bez adekvatne reakcije. ,,Žene su po svemu sudeći postale instrument u javnim raspravama onih sa suprotnim stavovima, i to je nešto što nas mora duboko zabrinuti, i kao pojedince ali i kao zajednicu. Sama činjenica da je postupajući tužilac ocijenio da nema krivičnih elemenata u govoru osobe koja mi je javno uputila prijetnje i takođe napisala da bi mogla uticati na ishod moje krivične prijave, mene dodatno uznemirava i izlaže stresu u produženom trajanju”, istakla je Ždrale.

Ona je pozivajući se na Manifest protiv nasilja nad ženama u politici, tražila od institucija i donositeljica i donosioca odluka, organa reda i gonjenja, pravosuđa, medija i civilnog sektora “da rade ubrzano i snažno na uspostavljanju zakonske i društvene granice između slobode govora i govora mržnje, s posebnim akcentom na upotrebu govora mržnje prema ženama”. ,,Tražim da dosljedno, pravovremeno i neselektivno primjenjuju zakonske odredbe kojima se može sankcionisati svaki oblik govora mržnje, fokusirajući se i na dodatno unaprijeđenje zakonskih propisa kako bi se online prostor definisao kao javni prostor, te jasno dopunile odredbe člana 26. Zakona o javnom redu i miru Crne Gore1. Pozivam takođe i one koji svojim javnim govorom sa elementima seksizma, homofobije i mizoginije, da preuzmu odgovornost i osude ponašanje pojedinaca koje očito svojim stavovima i svjetonazorima inspirišu”, zaključila je Ždrale.

Neke od uvreda na Tviteru upućene Ani Ždrale