Vuković prodaje zemlju uz Moraču da bi gradio sedmospratnice, Ministarstvo da spriječi štetni naum

URA insistira da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ne da saglasnost na otuđenje navedenih 12,547 m2 na prostoru uz rijeku Moraču, a poziva Ministarstvo ekologije i urbanizma da pokrene proceduru izmjene planske dokumentacije i izbriše čitav niz sedmospratnica, koje su planirane od mosta u ulici Vojislavljevića, pa skoro do mosta Union Bridge.

„Možda Vuković svoju Pośu želi da razvija tako što će trajno uništiti već preizgrađeni dio uz rijeku, a što će Moraču opasati zgradama od po 7 spratova i trajno devastirati njen kanjon, ali mi našu Podgoricu želimo da razvijamo na potpuno drugačiji način. Ukoliko znamo da je City kvart već izgrađen na katastrofalan način, a da se ogromni kvartovi grade i na prostoru iza Profesorskih zgrada (Master Kvart) i bivšeg Duvanskog kombinata (Central Point), kao i da je čitav prostor od Krivog mosta do Capital Plaze urbanizovan i da će se na njemu graditi novi stambeno-poslovni objekti, neodgovorno je i bezobrazno trčati sa prodajom jedine preostale slobodne parcele, koja se nalazi na samoj obali Morače, kako bi tom prodajom Grad zakrpio sopstvene budžetske rupe“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA podsjeća da je Glavni grad, donoseći plansku dokumentaciju u periodu od 2013. do stupanja na snagu novog Zakona o planiranju, u ogromnoj mjeri „rascjepkao prostor iza tržnog centra Delta City, kako bi ucrtao što više stambeno-poslovnih objekata i uništio prostor sa ogromnim potencijalom, tik uz rijeku Moraču“.

„Navedenim planovima, na prostoru između mosta u ulici Vojislavljevića i mosta Union Bridge, planiran je veliki broj sedmospratnica, ogromne bruto površine, koje bi od naše rijeke Morače – napravile najobičniji kanal. Takav naum je sulud, posebno kada imamo u vidu već preizgrađeno zaleđe planiranih sedmospratnica, te već postojeće infrastrukturne probleme koje bi navedene zgrade samo produbile. Rijeka Morača i njen kanjon, počev od navedenog prostora, pa sve do Njegoševog parka, Kasarne Morača i Duklje, mora ostati namijenjena isključivo javnim sadržajima, poput kulturnih, sportsko-rekreativnih, obrazovnih i drugih. Sve drugo je uništavanje Podgorice, samo kako bi neodgovorna gradska elita, predvođena Ivanom Vukovićem, privremeno zakrpila ogromni deficit i nastavila sa partijskim zapošljavanjima. URA to, ni pod koju cijenu, neće dozvoliti“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.