Vukotić-Jelušić: Budva na „spisku“ Partije

 

Danas je teško biti građanin u Crnoj Gori, pogotovo ako niste na „spisku“ sa podobnim statusom, ali je očigledno lako biti „predsjednik svih građana“ kada iza vas stoji Partija, saopštila je danas Miljana Vukotić-Jelušić potpredsjednica budvanske URE.

 Kaže da je to pokazao i prvi radni dan „predsjednika svih građana Budve“ sa jakim policijskim snagama ispred ulaza u opštinu i spiskovima shodno maniru Partije. 

 „Prvi spisak, na ulazu u zgradu, služio je kao propusnica onima koji su očigledno dobrodošli, a to nisu bili svi zaposleni. Ipak, za ulazak je bilo potrebno pokazati i ličnu kartu pripadnicima angažovanog obezbjeđenja, čije prisustvo je skupštinskom odlukom morala legitimisati nova većina. Očigledno da reference angažovanih lica obezbjeđenja ili njihovih poslodavaca ne bi zadovoljile tenderske kriterijume, pa je bilo neophodno „zaobići“ zakonske procedure“, navodi ona.

 „Sljedeći spisak je onaj koji je istog dana tražen od Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Očekivano, umjesto stvarnog spiska zaposlenih, koji bi svim zaposlenima omogućio neselektivan pristup svojim radnim mjestima, tražen je spisak lica angažovanih po osnovu ugovora. Vjerovatno u duhu najave da će nova koalicija odmah raditi na ustanovljavanju „seta mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize izazvane koronom“, iako Vlada čak ni kroz dva paketa pomoći nije uspjela da podstakne aktivnost privrede“, ukazala je Vukotić-Jelušić.

 Ističe da će od „ugovoraca“ pored privrede, benefite imati i Demokratska partija socijalista.

 „Oni, čija je egzistencija toliko ugrožena da moraju zadržati posao, a Partija već zna koji su to i bez podataka Sekretarijata (sjetimo se spiskova sa oznakama socijalnog ili političkog statusa naših građana), moraće zauzvrat da pomognu Partiju dostavom ličnih karata članova porodice, čime će pokušati da ušićare minimum dva mandata (matematika „ jedan zaposleni četiri glasa“), pored onih dodatnih koje treba da omoguće fantomski birači u neprečišćenom biračkom spisku“, navodi ona.

Napominje i da je zbog otplate reprograma poreskog duga, koji je „domaćinsko“ postupanje Partije ostavilo „stečajnoj“ koaliciji u Budvi, došlo do zabrane zapošljavanja na neodređeno vijeme u Opštini.

 „Međutim, sistem nije ni pokušao da odgovori na problem  nekvalifikovanosti, demotivisanosti ili čestog odsustva sa rada stalno zaposlenih i na državnom i na opštinskom nivou. Sve ukazuje na to da su zakonske norme, slabost institucija i odsustvo odgovornosti rukovodilaca, pretvorili službenike u javnoj upravi u zaštićene „bijele medvede“, a nisu doprinijeli optimizaciji javne uprave. Tako je u prvom kvartalu 2019. godine više od 2000 ugovoraca bilo angažovano u samoj državnoj upravi, ali to DPS ne pominje“, naglašava Vukotić-Jelušić.

 Navodi i da su u vrijeme trajanja privremenih Vladinih mjera, kada su čak i državni organi suspendovali svoje usluge, u Opštini Budva ugovorci radili svakodnevno na pružanju pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza, a juče nisu bili na spisku za ulazak u zgradu Opštine.

 „Danas su u strahu da li će već sjutra imati radno mjesto. Ako i budu imali, pitaju se sigurno koliko će ih to koštati i da li će trpjeti osudu dijela javnosti da su ‘kolaboracionisti’“, zaključuje ona.