URA: Zemlje regiona platama prestigle Crnu Goru, debakl Vladine socijalne politike

Ona navodi da su Vlade iz regiona (srpska i hrvatska) ovih dana išli sa odlukama o značajnom povećanju plata u ovim oblastima.

„Hrvatska je tako ovih dana povećala plate zdravstvenim radnicima za sedam odsto, dok će Srbija prema najavama to učiniti već drugi put u kratkom razmaku za 10 do 15%. Time će  plate zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori biti najmanje u regionu a slična situacija je i sa prosvjetnim radnicima“, navodi Lompar.

Kaže i da ovakve informacije koje dolaze u periodu kada se bahato dijele stanovi funkcionerima opravdano izazivaju bijes građana i razočarenje u tridesetogodišnju garnituru vlasti koja funkcioniše na nepromijenjenim principima.

„A to su principi kako sebi obezbijediti bogatstvo, građane držati na ivici opstanka a uz to im zavlačiti ruku u džepove u kojima odavno gotovo da nema ničeg. Uz sve to degutantno je slušati izjave tih istih funkcionera koji se hvale dobrim rezultatima i tobožnjim unepređenjem kvaliteta života građana“, kazala je ona.

Iz URE pozdravljaju, kaže, planirani protest Prosvjetne zajednice Crne Gore zakazan za 22. oktobar ispred Ministarstva prosvjete i poručuje da će imati svoje predstavnike toga dana.

„Podržaćemo svaku inicijativu, svaki napor, svaki poduhvat koji ima za cilj unapređenje života građana a posebno onih koji su sada neopravdano na margini društva a svojim napregnućima i obrazovanjem u toku života to nijesu zaslužili. Moramo da odbranimo Ustav Crne Gore po kojoj je ona država socijalne pravde“, zaključuje Lompar.