URA: Vuković da trepne ako je otet, jer građani Ljubovića i dalje čekaju odgovore

Podgorička URA od aprila insistira da se zaustavi izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta na prostoru između četiri ranije izgrađene zgrade, u dijelu grada ispod Ljubovića, zbog čega mjesecima pozivaju Glavni grad da se „aktivno uključi u rješavanje ovog problema, te stopira gradnju i pristupi procesu razmjene nepokretnosti“.

„Ukoliko je Glavni grad poslušao naše ranije apele i zaista započeo pregovore oko razmjene nepokretnosti, onda je dužan da i to javno saopšti građanima, a ne da ih obavještava putem posrednika i da kupuje dragocjeno vrijeme. Dovoljno je vidjeti – na koji je način „urbanizovan“ dio grada ispod Ljubovića i u kojoj mjeri je Glavni grad odobravao kršenje planske dokumentacije, da svima bude jasno zbog čega toj istoj gradskoj upravi više niko ne vjeruje ni riječ“, podsjetila je podgorička URA.

URA je ranije ukazala na analizu udruženja arhitekata „Kana/ Ko ako ne arhitekt?“, u kojoj su predstavljeni brojni primjeri brutalnog kršenja detaljnog urbanističkog plana (DUP), te pozvala gradske i državne inspekcije da ne dozvole da se ista situacija dogodi i na ovom primjeru.

„Ukoliko se usvoji predlog stanara, strukovnih udruženja i pokreta URA, da na prostoru između četiri zgrade bude izgrađena samo podzemna garaža, sa nadzemnim zelenim površinama, Glavni grad i MORT su dužni da o tome obavijeste javnost i da stanu iza javno izgovorene riječi. Ukoliko je pak sva zakulisna priča isključivo novo trgovanje vremenom i pokušaj amortizovanja opravdanog nezadovoljstva, onda moraju biti svjesni da to neće proći i da će – u prvom redu građani i građanke – braniti svoje pravo na dostojanstven život“, podsjetila je podgorička URA.