Tražimo objašnjenje pravne igrarije koju Fond zdravstva sprovodi nad stomatolozima

URA traži precizno objašnjenje Fonda za zdravstveno osiguranje i resorne ministarke zdravlja zbog nelogičnosti koje prati plaćanje naknadi za rad stomatologa od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.


Naime, iz ove partije su se oglasili nakon niza pritužbi zdravstvenih radnika – stomatologa, koje su uputili njima a u kojima su ih, kako kažu, informisali o flagrantnom kršenju ugovora između Fonda za zdravstvo i stomatoloških zdravstvenih radnika.


„Takav primjer je i doktor stomatologije Sabahudin Zoronjić koji devet mjeseci nije primio naknadu za rad i kao objašnjenje na kraju dobio raskid ugovora. Nedopustivo je da Fond za zdravstvo proizvoljno mijenja potpisane ugovore sa stomatolozima i zahtijeva fakture sa cijenama koje ne formiraju doktori stomatologije već fond. Dakle, iako to u ugovoru dvije strane ne postoji Fond za zdravstvo na svoju ruku mijenja sadržaj ugovora i takva pravna igrarija je nedopustiva“, ističu iz URE.


Kažu i da su ljekari posljednje osobe koje se smiju zakidati za zarađeni novac koji je ionako mizeran.


„Tu mislimo i na stomatologe koji svoje usluge naplaćuju mnogo manje u odnosu na sve zemlje  Evrope. Pod hitno tražimo objašnjenje sektora za stomatologiju i nadležne komisije Fonda zdravstva i resorne ministarke Jelene Borovinić-Bojović koji moraju riješiti ovaj očiti problem“, zaključuju iz URE u sapštenju.