URA traži od NKT-a: Odložite izbore, zdravlje građana na prvom mjestu

Zbog svega navedenog sada imamo apsurdnu situaciju da na 45 dana od izbora nemamo ni uputstva ni preporuke partijama za vođenje izborne kampanje, niti procjenu da li se mogu sprovesti izborna kampanja i izborni dan u ovakvim uslovima. Jedino što imamo je zid ćutanja NKT-a kada su u pitanju zdravstvene teme i veliki broj političkih saopštenja što ne priliči tijelu čiji je zadatak borba protiv širenja zaraznih bolesti. Plašeći se da preuzmu odgovornost iz DPS-a guraju državu u zonu bezakonja i neustavnosti. Na taj način NKT je postalo tijelo koje rukovodi državom, suspendujući sve institucije i sklanjajući odgovornost sa Duška Markovića i Mila Đukanovića koji su se sakrili iza tog ad hok tijela. Ne postoji država u svijetu gdje se podzakonskim aktima, mjerama i naredbama suspenduju zakoni i Ustav kao najviši pravni akt jedne države. NKT ne vodi zapisnike sa svojih sjednica ili ih, što je još gore krije, što su sami potvrdili u javnosti. Takva praksa je nedopustiva. Pravo na život u trenucima pandemije ima suprematiju u odnosu na sva ostala prava, ali je život bez ostalih prava nepotpun.

NKT svojim ponašenjem i djelovanjem sve više djeluje kao partijsko, a sve manje kao zdravstveno tijelo. Najbolja potvrda toga je selektivan pristup u primjeni mjera, preporuka i zabrana. Ako su zabranjeni skupovi na otvorenom za sve, onda su valjda zabranjeni i za vladajuću partiju, ministarstva i državne organe. Ne mogu se organizovati koncerti, proslave i događaji pod patronatom ministarstava i lokalnih samouprava, a istovremeno braniti građanima da se organizuju svadbe, vjenčanja i proslave ili pojedinim političkim partijama skupovi.  Selektivna pravda je gora od nepravde. NKT je u posljednjih 15 dana više puta pokazalo da ne sprovodi mjere koje samo donosi ili da ih sprovodi selektivno. Takav pristup srušio je povjerenje koje su javnost i građani imali prema NKT-u u prvom talasu korone.

Kada su se pitali struka i profesionalci imali smo 315 zaraženih i 9 preminulih za tri i po mjeseca prvog talasa korona. Sada kada se pitaju magistri poljoprivrede i političari iz DPS-a imamo skoro 1500 zaraženih i 15 preminulih slučajeva za nepunih mjesec dana. Sada vidimo da država nije u stanju niti da zaštiti zdravlje stanovništva, niti da pomogne građanima i privredi. Trećeg paketa mjera nema i vjerovatno će se taj paket svesti na već sada čuvenih 50€ pred izbore. Nedopustivo je da na potvrđenih 1500 slučajeva Crna Gora nije opet proglasila epidemiju virusa, što smo u prvom talasu uradili već nakon 70 potvrđenih slučajeva.

Nedopustivo je da na 45 dana od dana održavanja izbora NKT ćuti da li se izbori mogu održati, da li se može sprovesti izborna kampanja, da li se može organizovati izborni dan, da li će to ugroziti zdravlje stanovništva, da li će se dovesti u pitanje legalitet izbora, na koji način će glasati ljudi koji budu zaraženi ili budu u samoizolaciji, kako da se sprovodi kampanja od vrata do vrata i prikupljanje potpisa, a da se ne ugrozi zdravlje stanovništva, kako da se utvrdi identitet birača ispod maske ako imamo u vidu više od 50 000 fantoma u biračkom spisku… Na ova i mnoga druga pitanja javnost i političke partije još uvijek čekaju odgovore.

Mi u URI smatramo da sve činjenice ukazuju da je neophodno da se odlože parlamentarni i lokalni izbori zakazani za 30. avgust ove godine. Jasno je da se u ovakvoj situaciji ne može sprovoditi politička kampanja niti organizovati izborni dan. Odlaganje izbora imali smo i u okruženju, u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, tako da to nije nikakva nepoznanica za naš region. Procedura je u ovom slučaju jasna: što prije opet proglasiti epidemiju korona virusa, potom je neophodno proglasiti vanredno stanje nakon čega se stiču uslovi da se parlamentarni i lokalni izbori odlože. Ukoliko dođe do odlaganja izbora mi u URI smatramo da je neophodno stvoriti uslove da se lokalni izbori u Nikšiću, čiji je redovni termin mart 2021 godine, održe u isto vrijeme kad i parlamentarni izbori, ukoliko se oni odlože. Razloga za to je više, a najvažniji su što bi se na taj način smanjili troškovi izborne administracije, omogućilo opoziciji da ima članove biračkih odbora u Nikšiću, a samim tim se stekla i veća kontrola izbornog dana, te se smanjila opasnost da se građani Nikšića dva puta u samo par mjeseci izlažu epidemiološkom riziku.

 

URA organizovala skup poštujući sve mjere i preporuke

Zbog interesovanja javnosti želim posebno da naglasim da je press konferencija na kojoj je predstavljena otvorena građanska platforma „Crno na bijelo“, koju su organizovali URA, CIVIS i nezavisni intelektualci, organizovana u skladu sa mjerama i preporukama Instituta za javno zdravlje. Prije skupa tražili smo pismeno odobrenje i preporuke od Instituta za javno zdravlje na koji način da se organizuje skup, a nakon njihovog odgovora ispoštovali smo sve napisano. Ono što je problematično u čitavoj priči jeste to da su partije zbog nepostojanja smjernica i uputstva za kampanju primorane da traže pismena odobrenja od strane Instituta za sprovođenje određenih djelova kampanje što dodatno usložnjava izborni proces.

 

 

Zoran Mikić, izvršni direktor