URA traži da ASK ispita porijeklo imovine Bakovića

“Brza reakcija nadležnih organa i utvrđivanje činjeničnog stanja u konkretnom slučaju je od velikog značaja za javni interes, jer svako nagađanje i izbjegavanje konkretnih odgovora dodatno narušava već katastrofalno povjerenje građana u policijske organe. Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) bi morala da, shodno svojim nadležnostima, bez odlaganja pokrene postupak i utvrdi osnov sticanja imovine pomoćnika direktora Uprave policije, kako bi se čitav slučaj rasvijetlio i priveo kraju”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.
URA se, u svom dopisu, pozvala na član 30 Zakona o sprječavanju korupcije, po kome je Agencija dužna da provjeri “da li su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica veći u odnosu na realne prihode”, nakon čega Agencija može zatražiti detaljne podatke “o osnovima sticanja imovine i prihoda tog javnog funkcionera”.
„Je li gospodin Baković kupio sat ili mu ga je poslala darežljiva tetka iz Kanade, kao što to radile tetke bivšeg gradonačelnika Podgorice Miga Stijepovića i brojni drugi darežljivi rođaci DPS-ovih funkcionera, nas ne interesuje. Nas, kao i građane Crne Gore, zanimaju činjenice – a ASK je jedina u mogućnosti da te činjenice zatraži, dobije i procesuira“, ukazali su u pokretu URA.
Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je danas da je sat “Rolex” koji posjeduje – original, ali da ga je od srodnika kupio za manje od 5.000 eura i da zato nije morao da ga prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije.
Baković tvrdi da nema “Rolex” model “Cellini”, ni skupocjeni sat švajcarskog brenda “Brequet Tourbillon” ali da duže posjeduje časovnik “Frederique Constant” i sat brenda “Longines”.