URA: Tender za Željezaru za rubriku “vjerovali ili ne”, sumnjamo u korupciju Mujovića i Đukanovića

“Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku ‘vjerovali ili ne'”, istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura. 

Iz URE navode da se nikada i nigdje nije desila situacija da se limitira gornja cijena, da se radi o nonsensu i da po toj logici ukoliko bi neko hipotetički ponudio milion eura ne bi mogao da zakupi djelove Željezare prije onoga ko ponudi 30 hiljada eura. 

“Vlada Milojka Spajića ne prestaje da svakodnevno otvara nove afere i skandale. Međutim, ovim slučajem sa Željezarom u Nikšiću prevazišli su sami sebe. Očigledno su ministar Saša Mujović i predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović nekome obećali davanje u zakup Željezare, ali i da ta cijena neće biti preko 150 hiljada eura, zbog čega sumnjamo na korupciju”, naglašavaju iz URE. 

Dodaju da na ovaj način Vlada Milojka Spajića nastavlja praksu onog pobijeđenog režima u kojem su se državna dobra dijelila braći, kumovima i ortacima, dok se interes svih građanki i građana, a samim tim i države Crne Gore bacao pod noge. 

Iz URE napominju da je 43. Vlada Dritana Abazovića uz velike napore kupila milion kvadrata u centru Nikšića, vratila Željezaru u državno vlasništvo i stala u odbranu 229 radnika i njihovih porodica. 

,,Crna Gora zaslužuje da se prema njenim dobrima odnosimo domaćinski, a ne na način kako to radi aktuelna vlast. Građanski pokret URA nastaviće da raskirkava sve afere, preduzimajući mjere prema nadležnim organima kako bi se stalo na kraj pljački državnih resursa, istovremeno stajući na stranu radnika i njihovih prava i sloboda”, zaključuju iz pokreta URA.