URA: Preusmjeravanje sredstava za vakcinu protiv HPV virusa ilustracija brige bivše Vlade o zdravlju građana

“Nema bolje ilustracije o tome koliko je briga o javnom zdravlju i zdravlju građana bila visoko na agendi bivše Vlade od ovog postupka kojim su iznos namijen za vakcinu protiv HPV virusa za 2020, koji je jedan od najčešćih uzročnika raka grlića materice kod žena, preusmjerili za krpljenje rupa. Rupa koji su sami stvorili neodrživom ekonomijom i neracionalnom raspodjelom finansijskih sredstava”, ocjenjuju iz URE.

O tome koliko su mislili o HPV virusu i mjerama za njegovo suzbijanje u 2020. godini dovoljno govori i to što sve do sada, kako vidimo, nijesu ništa uradili po tom pitanju, već su sredstva u zadnjem mjesecu godine otišla za krpljenje rupa.

“Brojni građani i društveni subjekti odvajali su novac koji su uplaćivali za borbu države protiv koronavirusa na račun NKT-a i stoga ne pije vodu nikakvo obrazloženje bivše Vlade da se ta sredstva ne mogu trošiti. Ta sredstva su namijenjena upravo za ovakve stvari a novac za izgradnju klinika u krugu Kliničkog centra je trebalo da obezbijedi Vlada (i ako su istini za volju 2018. već rekli da je obezbijeđen). Dakle, još jedna jeftina zamjena teza bivše vlade”, navode iz URE.

Oni zaključuju da su sigurni da će nova Vlada znati da racionalno raspoređuje sredstva i na pošten i častan način vrši njihovo iskorišćavanje u cilju dobrobita svih građana Crne Gore.