URA: Preispitaćemo rad AD Plodovi i informisati SDT o svim nezakonitim radnjama

,,Jedan od razloga zbog kojih predsjednik Izborne komisije Glavnog grada (IKGG) Veselin Vukčević opstruira zakazivanje sjednice i proglašenje konačnih rezultata izbora, jeste taj što je Vukčević ujedno i predsjednik Borda direktora najgoreg i najnetransparentnijeg preduzeća u (djelimičnom) gradskom vlasništvu, AD Plodovi, čiji rad će biti jako interesantan za tužilačke organe”, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

Podgorička URA podsjeća da je AD “Plodovi” osnovano prije dvije decenije, u većinskom vlasništvu Glavnog grada, a da je osnivačkim aktom bilo predviđao da se firma bavi otkupom i daljom distribucijom poljoprivrednih proizvoda, kao i otkupom, preradom i konzerviranjem voća i povrća.

URA ističe da je u vlasništvu društva i nikad dovršeni Distributivni centar i sagrađena hladnjača u Matagužima, kao i ogromna materijalna dobra povjerena neodgovornom menadžmentu koji svu imovinu, vrlo dosjetljivo, izdaje.

,,Skroman ukupan godišnji prihod od izdavanja je dovoljan tek da pokrije troškove  nekoliko zaposlenih, platu i benefite direktora i nadoknade članovima glomaznog Upravnog odbora. Ovako uspostavljeni mehanizam, uz društveni kapital od 10 miliona eura, funkcioniše tiho i “ispod radara”, kako bi se udomila šačica nesposobnih partijskih poslušnika. Njih više niko i ne pita imaju li ikakvih planova rada i ambicija, koliko su otkupili ili preradili voća i povrća, jer oni to ni ne rade. Oni račune polažu sami sebi. A ubzo će i nadležnim tužilačkim organima”, ukazala je podgorička URA.

Ranije su Vijesti objavile da je Skupština akcionara AD Plodovi izbacila iz odbora direktora predstavnicu državnog kapitala Amru Terzić, koja je insistirala na preispitivanju poslovanja kompanije, a da su joj prijetnje upućivali predsjednik UO Veselin Vukčević i izvršni direktor kompanije, Vojislav Đurović.