URA: Pobijedili smo investitorski urbanizam ispod Ljubovića, zgazićemo ga i u drugim djelovima našeg grada

 
Podgorička URA se od januara aktivno borila protiv izgradnje stambene zgrade na platou između četiri ranije izgrađene zgrade ispod Ljubovića, zajedno sa nezadovoljnim građanima i nevladinim sektorom.
 
Sinoć je, nakon sedam mjeseci ćutanja gradske administracije, konačnu odluku donio i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, pristajući na zahtjeve GP URA i građana, riječima da se “da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na toj parceli neće biti stambene gradnje“.
 
“Današnja pobjeda ispod Ljubovića će, baš kao i ranije pobjede u Bloku V, Kasarni Morača, Njegoševom parku i na Gorici, biti snažan zamah svim narednim borbama za normalan, ravnomjeran i planski smislen razvoj našeg grada, u čijem fokusu moraju građani Podgorice – kao primarni i najbrojniji korisnici prostora, a ne interesi različitih tajkuna. Uvjereni smo da će kapitalnim promjenama na državnom nivou, konačno doći i do promjene sistema upravljanja, kako javne institucije više ne bi radile protiv javnog interesa, već isključivo za javni interes, kako se situacije poput Ljubovića više nikada ne bi ponavljale. Međutim, podgorička URA će uvijek biti tu, za nove borbe, rame uz rame sa svim građanima/kama našeg grada“, ukazala je podgorička URA.
 
Podgorička URA dodaje da je pored postizanja dogovora oko ove parcele, neophodno staviti van pravne snage i čitav planski dokument “DUP Zabjelo – Ljubović“, čije važenje je godinama nezakonito produžavano uprkos presudi Ustavnog suda, kako bi se stekli uslovi za konačnu sanaciju navedenog prostora.
 
“Jer je, na gotovo svakom koraku, dolazilo do krupnog kršenja tog ionako katastrofalnog planskog dokumenta, pa neki izgrađeni stambeni kvartovi danas više liče na dvorište KP doma, nego li na smislen i normalan životni prostor. Zbog toga je sanaciju prostora potrebno uraditi sistemski, odlučno i u cjelosti, kako bi taj prostor postao prelijepo mjesto za život i odrastanje hiljada novih generacija“, ukazala je podgorička URA.

 
 

 

CITATI

Facebook Pagelike Widget