URA PG : Pozdravljamo sankcionisanje batinaša, ali očekujemo reakciju tužilaštva

„Kada je riječ o težim, nehumanim i neprofesionalnim prekoračenjima policijske sile, pravda se ne može zadovoljiti samo kratkoročnim disciplinskim postupcima. A jednom takvom, brutalnom prekoračenju, svjedočila je cijela Crna Gora, kada je na snimku prikazano kako – nakon napetih situacija između policije i navijača gostujućeg kluba, grupa policajaca palicama počinje da udara navijača, koji se izdvojio iz grupe i koji nije pružao otpor. Takvo postupanje ne smije ostati nekažnjeno, niti se sankcija smije završiti na pukim disciplinskim mjerama i prebacivanju na drugo radno mjesto“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.
URA podsjeća da u svim ozbiljnim državama „policijske snage imaju posebna odjeljenja koja se bave obezbjeđivanjem fudbalskih utakmica i obučavaju svoje pripadnike – na koji način da izbjegnu nasilje sa navijačkim grupama i anticipiraju psihologiju grupe“.
„Dok se u Crnoj Gori se po ko zna koji put ponavljaju scene bespotrebnog demonstriranja policijske sile i brutalnosti, uz brojna prekoračenja policijskih ovlašćenja. Takvo postupanje je nezakonito i kontraproduktivno, jer umjesto da smiri strasti i preduprijedi nasilje, ono je samo uvod u dalju eskalaciju nasilja sa obje strane“, ukazali su u pokretu URA.
Podgorička URA je ukazala da je i Savjet za građansku kontrolu rada policije pocrtao da je tog dana nesumnjivo „došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice”, te da je čak i “samo zamahivanje službenom palicom u predjelu glave nezakonito”.
„Kao što je svaki napad na službeno lice nezakonit i kažnjiv, tako i svako prekoračenje policijskih ovlašćenja i nesavjestan rad – takođe moraju biti sankcionisani. Zbog svega navedenog, pozivamo na brzu reakciju nadležnog tužilaštva, kako bi se iskorijenio ovakav katastrofalan pristup“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.