URA otkriva: Bahaćenju funkcionera nema kraja, Vladinim kreditom grade zgradu

Adžić je na današnjoj pres konferenciji predstavio podatke do kojih je došao istraživački tim URE koji je analizom dodijeljenih stanova i kredita, kao i imovinskih kartona funkcionera došao do podatka da je oko 95% kredita i stanova dodijeljeno funkcionerima koji su imali riješeno stambeno pitanje ili su već dobijali ovakvu vrstu pomoći, te stoga ni na koji način nijesu smjeli biti korisnici ovih beneficija.

Imajući u vidu ovaj podatak, Adžić je javno upitao predstavnike vlasti: “Da li osjećaju trunku odgovornosti što zbog ovakve politike mladi ljudi svoju budućnost ne vide u Crnoj Gori, što svake godine odlazi najškolovaniji i najstručniji kadar? Da li ih je sramota da izađu pred doktore, profesore, zaposlene u javnom sektoru ili sve ostale poštene radnike ili penzionere koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili su kreditno zarobljeni na period od 20 ili 25 godina po tržišnim cijenama. ”
 
Kako navode u URI ”Oni danas žele da upoznaju javnost sa jednim od najdrastičnih primjera zloupotrebe prilikom dodjele pomenutih sredstava”.
”Šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović i njegova supruga sekretarka u Ministrarstvu sporta dobili su kredite po povlašćenim uslovima u vrijednosti od 20000 eura i 35000 eura sa mjesečnim ratama od 35,35 eura iako su u trenutku dobijanja kredita imali riješeno stambeno pitanje i to u vidu kuće u Podgorici od 128m² na placu od 700m² i stana od 42m². Činjenca da imaju kuću od 128m² i stan od 42m² jednostavno je zanemarena. Takođe bih istakao da su u trenutku dobijanja drugog kredita godišnja prijavljena  primanja supružnika iznosila 45 700 EUR-a, što je pojedinačno gotovo četri puta više od prosječne zarade, odnosno njihova ukupna mjesečna primanja iznose preko 3 800 EUR-a, a mjesečna rata za dva kredita 71 EUR. ” – ukazao je Adžić.


 
Specifičnost ovog slučaja ogleda se i u tome što se vrijeme dobijanja kredita savršeno poklapa sa periodom kupovine placa i izgradnjom luksuzne manje zgrade u njihovom vlasništvu. Dakle, umjesto rješavanja stambenog pitanja novac od kredita po povlašćenim uslovima koji plaćaju poreski obveznici tj građani iskorišćen je za izgradnju zgrade, i to u Kolašinu, u kojoj će po svemu sudeći biti stanovi za prodaju ili izdavanje – pojasnio je Adžić. On je na presu pokazao fotografije kuće, list nepokretnosti i izvode iz imovinskih kartona koji nedvosmisleno ukazuju da su Bulatovići kredite koji su dobili od vlade iskoristili za kupovinu placa i izgradnju luksuzne višespratnice u Kolašinu.
 
”Ovo je samo jedan primjer na koji način se zloupotrebljava novac građana i kako se gaze sve ljudske i moralne vrijednosti, krši Zakon i Ustav Crne Gore koji jasno kaže u svom prvom članu da je Crna Gora država socijalne pravde. Zbog ovakve neodgovorne politike i zloupotreba od strane vladajuće elite Crnu Goru je od 2006 godine napustilo 60000 ljudi, dok polovina mladih želi da napusti zemlju. ” – istakao je Adžić.
 
On je na kraju, pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da preispita sve funkcionere i da odgovor javnosti kako je moguće da ćute i ništa ne preduzimaju iako se jasno vidi da pojedini funkcioneri nijesu prijavili kuće,stanove, kredite kao ni imovinu i prihode članova domaćinstva u svojim imovinskim kartonima što su po zakonu morali da prijave?
”Kao odgovornan politički subjekt URA će nastaviti sa raskrinkavanjem svih zloupotreba i zahtijevaćemo hitnu reakciju nadležnih i procesuiranje onih koji zloupotrebljavaju svoje pozicije. Podnosićemo prijave protiv svih koji krše Zakon i na neadekvatan način troše novac građana. Jer naša misija je oslobađanje Crne Gore od pohlepne kaste kojoj nikad nije dosta i stvaranje odgvornog društva,  jednakih šansi za sve.” – poručio je Adžić