URA odgovorila Markoviću: Za nas je Crna Gora domovina, a za vas samo imovina

Iz te partije su podsjetili da je baš Marković, ispred DPS-a i tik pred izbore crkvi nudio isti taj kompromis, u vidu prečišćenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji sada osporava. ,,Možemo da razumijemo da vas je izborni rezultat duboko pogodio i da još uvijek dolazite sebi, ali ne dozvoljavamo da “zaboravite” da ste baš Vi, uvidjevši šta je među građanima izazvalo Vaše bezakonje, predlagali crkvi isti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, oslobođen od vanustavnih članova, koji sada kritikujete. Nećemo ćutati na pokušaje da još jednom napravite rascjep u društvu, sve kako bi sebe na kraju predstavili kao jedini spas Crne Gore. Ta taktika više ne prolazi”, kazali su iz URE.

Iz URE su istakli da je za sporni odnos i kalkulisanje između države i crkve imovinu kriv isključivo DPS, jer su imovinu i crkve netačno u katastre upisivali direktori katastara DPS-a dok je još Milo Đukanović bio premijer. ,,Za nas je Crna Gora domovina, a za Vas samo imovina. Mi Crnu Goru vidimo kao državu svih građana, a Vi kao državu jedne porodice. Sada kada uviđate da je tome došao kraj, pribjegavate posljednjem vapaju koji vas je do sada uvijek izvlačio iz problema – uzbunjivanjem javnosti o navodnim ugroženim nacionalnim interesima”.

Iz URE napominju da će uvijek raditi samo i isključivo u korist Crne Gore, za dobro svih građana, na evropskim i građanskim principima. ,,Ne zanima nas 1918. godina u koju se uporno vraćaju čelnici DPS-a, svjesni valjda da za njih političke budućnosti, osim ako ne oživljavaju duhove prošlosti, nema. Nas zanima 2028. jer samo na sadašnjost i budućnost možemo da utičemo, i to ćemo činiti, borbom da izgradimo Crnu Goru u moderno, evropsko i građansko društvo u kojem će zakoni važiti za sve podjednako, što do sada nije bio slučaj”, zaključuju iz URE.