URA objavila dokumenta i raskrinkala još jednog kontroverznog partnera DPS-a

Iz URE su naveli da se iz tih dokumenata jasno vidi da je firma „Sea Pioneer“ iz Londona još jedan u nizu DPS-ovih kontroverznih partnera i da se vjerovatno radi o paravanu za lica bliska vladajućoj partiji.

„Osnivački kapital ove firme iznosio je 100 funti odnosno oko 110 eura. Osnovna sredstva kompanije u 2019. godini 7 632 funte, a u 2018. godini kada je AD „Barska plovidba“ obnovila ugovor o najmu sa ovom firmom osnovna sredstva su iznosila nepunih 6000 funti. Ukupna neto imovina odnosno kapital kompanije u 2019. godini u izvještaju su procijenjeni na svega 311 356 funti. Osim toga kompanija nije predala bilans uspjeha za prošlu godinu nadležnim organima u Engleskoj. Kada se sagledaju ovi podaci javnosti i građanima je jasno da kompanija Sea Pioneer nije i ne može biti uspješan i relevantan partner kojem se za komercijalnu upotrebu mogu izdati brodovi čija je pojedinačna vrijednost veća od 10 miliona EUR“ , ističe Zoran Mikić izvršni direktor GP URA. 

Mikić navodi da imaju saznanja da je renomirana kompanija “Norden” iz Danske 2017. godine ponudila najbolje uslove za tzv. vozarine za 2018. i 2019. godinu za oba teretna broda Barske plovidbe, ali da su odbijeni iz tehnički razloga, a prednost je data kompaniji Sea Pioneer i ako su ponudili lošije uslove. To je izjavi potvrdio i tadašnji predsjednik odbora direktora Barske plovidbe Branislav Ćalić.

„Da stvar bude još gora po državnu kasu po našim informacijama firma Sea Pioneer ne izmiruje redovno obaveze po osnovu ugovora o najmu Barskoj plovidbi. Apsurdno je i nedopustivo da u trenutku dok postoje državne garancije Barska plovidba svoje brodove daje u najam firmi čija osnovna sredstva iznose  7 632 funte a ukupni neto kapital kompanije svega 311 356 funti. Da li je normalno da sudbinu državnih garancija od 40 miliona EUR i brodova čija vrijednost iznosi više desetina miliona EUR-a ovo državno preduzeće prepusti mikro firmi?”, postavlja pitanja Mikić.

Iz URE su, zbog zainteresovane i zabrinute javnosti, kompaniji Barska plovidba i Ministarstvu saobraćaja javno postavili nekoliko pitanja:

  1. Zbog čega je 2017. odbijena ponuda renomirane danske kompanije Norden za zakup brodova „Bar“ i „Budva“?
  2. Da li i na koji način AD „Barska plovidba“ može da naplati obeštećenje od kompanije „Sea pioneer“ ukoliko neki od brodova bude zaplijenjen kao što je sada postojala opasnost za brod „Budva“ u Njemačkoj?
  3. Kolika je ukupna vrijednost garancije koju je država dala AD „Barska plovidba“, kolika je bila vrijednost kredita za brodove i koliko je još ostalo novca da se vrati?
  4. Da li kompanije „Sea pioneer“ redovno izmiruje svoje obaveze po osnovu Ugovora o najmu? Ako postoji dug koliki je njegov iznos?

“Nedavno smo razobličili laži Vlade i premijera Markovića koji su nas danima obmanjivali da Crna Gora nema nikakve veze sa upravljanjem brodom Budva. Nakon toga su danima ćutali da bi na kraju sami sebe demantovali kada su zamijenili čitavu posadu na brodu. Sada je vrijeme da razobličimo kontraverzne partnere DPS-a kojima je prepuštena sudbina desetina miliona EUR novca svih građana”, zaključuje se u saopštenju URE kojeg potpisuje izvršni direktor te partije Zoran Mikić.