URA: Neformalni „Non paper“ ukazao i na neformalnu „klauzulu balansa“

Aktuelnoj tridesetogodišnjoj nesmijenjenoj vlasti DPS-s nijesu u fokusu reforme i evropski put Crne Gore već zadržavanje nepromijenjenog stanja, u čemu im svesrdno godinama pomažu neke opozicione strukture.

U toj njihovoj prljavoj igri strada kvalitet građana Crne Gore, evropske integracije gotovo da i ne teku, institucije bivaju zarobljene a Crna Gora ostaje daleka periferija evropskog kontinenta. Zbog toga je važno raskinuti sa tradicionalnim političkim strukturama i Crnoj Gori dati novu šansu za napredak i pomjeranje sa mrtve tačke.

Konačno, sa inostranih adresa stižu sve oštriji izvještaji o napretku zemlje u EU i civilizacijskim integracijama i to više ne skriva ni vješt diplomatski rječnik.

Kao građani odavno znamo da vladavina prava, lične slobode i slobode medija u Crnoj Gori gotovo da ne postoje, a svi posljednji izvještaji što formalni, što neformalni daju na znanje isto i svjetskim administracijama čiji je predmet preokupacije napredak crnogorskog društva.

Ko misli da krađom izbora čije rezultate ne prihvata pola Crne Gore može da gradi institucije sistema, a prije svega pravosudni sistem koji će imati povjerenje javnosti, ko misli da neustavnim personalnim rješenjima na najvišim funkcijama u sudstvu može da obezbjeđuje vladavinu prava, ko misli da partijskim činovnicima može da kreira program medija svih građana, ko misli da hapšenjem zbog objava na Fejsbuku može da gradi lične slobode, onda je jasno da taj Crnoj Gori ne želi evropski put. Sa takvim pristupom se odlučno mora raskinuti i Crnoj Gori dati novi vjetar u leđa u evropskim i civilizacijskim integracijama.