URA na javnoj raspravi u Pljevljima: Gornji tok rijeke Ćehotine treba proglasiti parkom prirode

„Drago mi je što sam imala priliku da prisustvujem javnoj raspravi i da sa mještanima, predstavnicima institucija i predstavnicima nevladinih organizacija podijelim stav Građanskog pokreta URA i svoj stav o inicijativi „Za našu Ćehotinu“, odnosno da se gornji tok rijeke Ćehotine proglasi za zaštićeno područje“, saopštila je danas Ljiljana Jokić, koja je ispred Građanskog pokreta URA prisustvovala javnoj raspravi održanoj u Pljevljima o Nacrtu Odluke o proglašavanju zaštićenog područja „Gornji tok rijeke Ćehotine“ i Nacrtu Studije zaštite za to područje.

Prema njenim riječima, iz URE u potpunosti i sa velikim zadovoljstvom podržavaju ovaj i sve slične primjere koji će doprinijeti unapređenju života građana, ali i zaštiti životne sredine.

„Na teritoriji Opštine Pljevlja trenutno ne postoji nijedan park prirode, te bi upravo ovaj bio prvi, i ujedno bi to bio jedan od prvih velikih koraka da se stanje u Pljevljima krene mijenjati na bolje. Kroz proglašenje ovog područja parkom prirode Pljevlja bi bila prepoznata na turističkoj karti svijeta i bila bi mnogo privlačnija za turiste. Pljevlja treba da budu prepoznata po seoskom turizmu, organskoj hrani, po arhitekturi, meandrima Ćehotine, pećinama…, a ne po termoeletrani i zagađenju vazduha. Vjerujem da je upravo ovaj korak proglašenja „Gornjeg roka rijeke Ćehotine“ parkom prirode korak naprijed da se to i realizuje”.

Ukoliko to područje bude proglašeno za park prirode, u njemu će, kako je još istakla Jokić, biti zabranjeno vršiti radnje, aktivnosti i djelovanja kojima se ugrožava njegova vrijednost. ,,Posebno je važno istaći da će se, sa zaštitom gornjeg toka Ćehotine, zaštititi i prirodno mrijestilište salmonidnih vrsta riba koje iz Otilovićkog jezera izlaze u gornji tok Ćehotine na mrijest. Pljevlja su prelijep grad, sa ogromnim potencijalom i Građanski pokret URA će raditi sve što može da on bude i prepoznat po svojim prirodnim ljepotama“, zaključuje ona.