URA Medenici: Ušli ste u istoriju, ukidate podjelu vlasti

Oni su reagovali povodom izjave Medenice kako je načelni pravni stav da sudovi ne mogu ocjenjivati odluke Skupštine o izboru i smjenama funkcionera.
“Podjela vlasti i postoji da bi se organičila samovolja jedne grane vlasti, da bi se ostvarila kontrola i umanjile potencijalne zloupotrebe. Posebnu ulogu u tome ima sudska vlast. Zato je krajnje poražavajuće kada sa tako visoke adrese dolazi tumačenje kako sudovi ne treba da se bave dokazano nezakonitom radnjama. Medenici bi na ovakvoj izjavi pozavidjeli i u Sjevrenoj Koreji”- saopštili su u URA.
“Zamislite državu, koja pretenduje da postane članica EU, a kojoj bi poslanici rekli, mi ne želimo da kontrolišemo Vladu ili Vladu koja bi rekla mi ne podržavamo da sporove rješavamo pred sudovima, o svemu ćemo odlučiti na našim sjednicima… Da nije tužno bilo bi smiješno”- ističu u URA.
“Umjesto da zaštiti i pohvali sudije koje uprkos pritiscima, ipak, koliko toliko brane ustavni poredak, Medenica ih srozava. Ako je tako, onda treba razlisliti trebaju li nam onda uopšte zakoni. Mozda je bolje sve predati u ruke nekolicini oligarha. Realno, dok su ljudi kao ona na čelu najvažnijih institucija, sve odluke će i donositi upravo oni koji svakodnevno ponižavaju Crnu Goru” navode u URA.
U ipak URA vjeruju da većina sudija i njihovih saradnika ne dijeli stav predsjednice Vrhovnog suda i da će, uprkos pritiscima, i dalje donositi zakonite odluke.
“Crna Gora će se oduprijeti ovoj “političkoj šizofreniji” koja je aktuelna. Vjerujemo da ćemo se uzdignuti i učiniti da institucije profunkcionišu. Građani zaslužuju pravdu, a ona je temelj svake uspješne države” – zaključuju u URA.