URA: Medenica da dostavi serijski broj sata, da li je isti poklon muža ili „tetke iz Kanade“ manje važno

Ranije smo otkrili podatak da predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u svojoj kolekciji posjeduje neprijavljeni skupocjeni sat marke Roleks Dejtdžast (Rolex Datejust), čija cijena se na zvaničnom sajtu te kompanije kreće od 10 do 30 hiljada eura, na šta je Medenica kasnije kazala da je „navedeni sat dobila davno, na poklon od supruga“, te da je „koštao svega oko pet hiljada maraka“.

Ukoliko Medenica stoji iza svojih javno izgovorenih riječi, pozivamo je da javno saopšti serijski broj navedenog sata, kako bi se i cjelokupna crnogorska javnost mogla uvjeriti da je navedeni sat kupljen u legalnim tokovima i da u pitanju nisu nezakonite aktivnosti ili novi slučaj korupcije. Dakle, ono što tražimo je jako jednostavno i gospođi Medenici ne bi uzelo više od par minuta vremena, a time bi pokazala transparentnost prema crnogorskoj javnosti, na šta je u vršenju svoje visoke funkcije i zakonima obavezna.

Medenici se ne može vjerovati isključivo na riječ, već da se tvrdnje koje je iznijela „moraju potkrijepiti računom ili drugim dokumentima, koji bi zaista pokazali da navedeni sat vrijedi manje od 5 hiljada eura – iako na zvaničnom sajtu Rolex-a te cijene idu od 10 do 30 hiljada eura, čime bi se utvrdilo da član 24 Zakona o sprječavanju korupcije zaista nije prekšen i u ovom slučaju“.

Jer nas iskustva sa prikrivanjem imovine gospođe Medenice uče drugačije. Tako je, prije manje od godinu dana, gospođa Medenica „zaboravila“ da upozna nadležnu Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da je prodajom svojih nepokretnosti u Kolašinu kontroverznom biznismenu Zoranu Ćoću Bećiroviću zaradila čak 140 hiljada eura, šta nije unijela ni u svoj imovinski karton, kako je po Zakonu bila u obavezu. Zbog svega toga, neophodno je da crnogorskoj javnosti dostavi serijski broj svog skupocjenog sata, kako bi se mogla izvršiti neophodna provjera. Sve drugo bi značilo prikrivanje tragova i odbijanje saradnje, čime bi se produbile sve postojeće sumnje u porijeklo navedenog sata.