URA: Krivokapićeva, Spajićeva i Milatovićeva odlazeća vlada odbija da se pridruži zvaničnoj politici EU prema Rusiji, što prije izabrati novu

Činjenica da Vlada Milojka Spajića, Jakova Milatovića i Zdravka Krivokapića nakon 20 dana ruske agresije na Ukrajinu i dalje odbija da usvoji predlog Ministarstva vanjskih poslova o uvođenju sankcija i pridruživanju svim državama Evropske unije (EU), šta je i naša zakonska obaveza, tužni je pokazatelj lažnog i deklarativnog evropejstva odlazeće Vlade, ali i najbolji argument zbog čega je ona morala da ode, bez obzira na to što se dio javnosti čudio zašto je tajming “baš sada” , ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Ovo je i razlog više što moramo što prije dobiti novu, 43. Vladu Crne Gore.

Vlada izbjegava da stavi na dnevni red navedenu odluku, zbog toga što su, prema nezvaničnim informacijama, ministarke Vesna Bratić i Jelena Borovinić- Bojović, kao i ministri Ratko Mitrović i Aleksandar Stijović najavili premijeru da će biti protiv usvajanja odluke, dok će njiihove kolege Jakov Milatović i Milojko Spajić biti uzdržani.

“Ovakvim djelovanjem odlazeće Vlade, već oličene u novoformiranoj Spajićevoj političkoj partiji, srozava se i gazi međunarodni ugled Crne Gore i njen proces evropskih integracija. Jer se tom procesu i zastupanju spoljne politike EU ne može pristupati po principu “švedskog stola”, kako to rade pojedini političari regiona, već se naša riječ i glavni spoljnopolitički kurs moraju pratiti dosljedno, a posebno u ovakvim kriznim situacijama”, ukazali su u pokretu URA.

URA je pozvala Spajića, Milatovića, Krivokapića i ostale ministre u odlazećoj Vladi “da zbog Crne Gore i njene evropske budućnosti pokušaju suzbiti svoje konzervativne stavove i usvoje navedenu Odluku Ministarstva vanjskih poslova, kako ne bi bili jedna od rijetkih država koja odbija osuditi rat i pratiti politiku EU”.

“Ukoliko pak oni misle da Crna Gora treba biti u društvu onih država koje podržavaju agresiju, od Sjeverne Koreje, do vojne hunte u Mijanmaru, onda neka makar smognu snage da to i javno saopšte – kako ne bi građane dovodili u zabludu svojim kvazi-evropskim stavovima. Znamo da bi Spajić i Milatović najradije sjedjeli na deset stolica, ali to u ovakvim trenucima – pravi veću štetu nego korist za Crnu Goru i njen međunarodni ugled”, ukazali su u pokretu URA.