URA: Ko je i za šta potrošio novac EU za proglašenje Sinjajevine parkom prirode

“Cilj projekta revitalizacije Sinjajevine je bio održivi društveno-ekonomski razvoj kroz osiguranje očuvanja prirode i ruralnog turizma u sjevernom regionu. Održivo upravljanje i društveno-ekonomski razvoj Sinjajevine kroz međuopštinsku saradnju opština Mojkovac, Kolašin, Žabljak, Šavnik i Danilovgrad, uspostavljanje i operacionalizacija Regionalnog parka i unapređenje ključne infrastrukture za posjetioce. Sinjajevina nije proglašena parkom prirode a stočari koji izdižu stoku na katune dobro znaju kako i koliko se unaprijedila infrastruktura. A novac je potrošen. Pitanje je ko je osjetio benefite od ovog projekta jer stočari, turisti i građani nisu sigurno. Možda oni koji su “radili” na ovom projektu jer je novac koji su dobili, a nisu uradili ništa za Sinjajevinu, veliki.” poručuje Jokić.
Kaže da je vrjednost Ugovora za realizaciju projekta revitalizacije Sinjajevine iznosila 290.497,47 eura.
“Od ovog iznosa  Opština  Mojkovac je finansirala 5,40% cijene Projekta  ili  15.686,70 EUR-a, Opština Žabljak 2,40%  cijene projekta ili 6.971,87EUR-a, Opština Kolašin 2,40%  cijene projekta ili 6.971,87EUR-a, Opština Šavnik 2,40%  cijene projekta ili 6.971,87 EUR-a, Opština Danilovgrad   2,40%  cijene projekta ili 6.971,87  EUR-a,Vlada Crne   Gore  18% ili  52.289,00  EUR-a i EU  doprinos iznosi 67 % ili 194.631,29 EUR-a. To znači da je u ovom pokušaju proglašenja Sinjajevine parkom prirode potrošeno mnogo novca građana a da se istim nije postigao cilj” tvrdi Jokić.
Ona ukazuje i da Ministarstvo odbrane ne odgovara na dopise koje su iz pokreta URA uputili a u kojima su tražili informacije od značaja za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi.
“Smatramo da to predstavlja ništa manje od bezobrazluka ljudi koji su zaduženi za ovaj posao u instituciji koja treba da radi u korist svih građana”, napominje Jokić.
Na kraju dodaje i da URA neće odustati od borbe za zelenu Sinjajevinu ali i bilo koji drugi netaknuti biser prirode Crne Gore.