URA: DPS sprovodi odmazdu, žičaru vratiti skijalištu na Durmitoru

Kako navode iz te partije, u realizaciju tog projekta se krenulo prije par dana. ,,To je urađeno na način što je jedini top za vještačko osnježavanje odnijet sa Durmitora, a radnicima na skijalištu nisu isplaćivane plate mjesecima, iako su oni sami odradili kompletan remoent žičare i ona je, prema riječima revizora sa Mašinskog fakulteta iz Beograda, spremna za zimsku sezonu”.

Iz URE su podsjetili da su kapitalne investicije u sjever države počele još 2015. godine i da su tada obećana ogromna novčana sredstva za razvoj Žabljaka. ,,Nakon izbora 2016. se krenulo u realizaciju tih projekata, ali je dinamika rada bila na najnižem mogućem nivou. Za period od 2015. do 2020. godine, neposredno pored skijališta Savin kuk izgrađena je vještačka akumulacija u vrijednosti od dva i po miliona eura. Počelo se sa pripremom prilaznih puteva i završena je eksproprijacija zemljišta radi širenja tih puteva. Kupljene su i nove mašine za pripremu staza i tehnika za kontrolu ski pasova. Te investicije su budžet Crne Gore koštale dodatnih nekoliko miliona eura. Međutim, kapitalni projekat izgradnje nove žičare držan je pod velom tajnosti”, kazali su iz URE.

Kako još ističu, bivša vlast se branila tezom da UNESCO usporava radove, jer ne dozvoljava širenje kapaciteta skijališta na Durmitoru. ,,No, građani nisu ni tražili širenje već rekonstrukciju žičare stare 30 godine i za te namjene je i kupljena žičara u vrijednosti od 12,5 miliona eura. Prethodna vladajuća većina i Skijališta Crne Gore su, po ko zna koji put, izigrali Žabljačane i Žabljačanke, odlukom da nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta Savin kuk nakon preprojektovanja iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji Žarski i Cmiljača”, navode.

Razloga za investiciju u skijalište Savin kuk ima mnogo, napominju iz URE. ,,Ski centar Durmitor se u potpunosti nalazi na državnom vlasništvu i nema potrebe da se radi eksproprijacija zemljišta, kao što je to bio slučaj sa skijalištem Štulac kraj Žabljaka. Durmitor je i jedino skijalište u Crnoj Gori čijih se dvije trećine staza nalazi iznad 1700 metara nadmorske visine. To je standard koji se širom svijeta preporučuje. Takođe, to je i jedino skijalište u Crnoj Gori koje u blizini ima jezero za vještačko osnježavanje i jedino koje je, zahvaljujući prirodnom položaju, temperaturi i vazduhu u 2019. godini vještački proizvodilo snijeg. Samo ove činjenice, za svaku odgovornu vlast, bile bi dovoljne za ulaganja u ovo područje”, smatraju iz URE.

Iz URE navode da će nova vlast, nakon formiranja vlade, preuzeti odgovornost i riješiti sporno pitanje. ,,Radi se o budućnosti Žabljaka i radnika na skijalištu. Naša je dužnost da sačuvamo žilu kucavicu žabljačkog turizma i interese građana”, zaključuju.