URA Budva: Naš prvi potez kao nove vlasti biće formiranje socijalnih fondova za ugrožene građane

 

,,Iako je Budva centar crnogorske turističke privrede, utoliko su veće razmjere finansijske krize koja će pogoditi sve njene građane i nova vlast ne smije dozvoliti da iko u njoj dočeka zimu gladan, bez elemenarnih uslova za život, ali i školovanje budvanske omladine, zbog čega je potrebna fleksibilnost u planiranju mjera i pravovremeno reagovanje na sve izazove koje budu pred nama”, kazali su iz budvanske URE.

 

Kako su istakli, to podrazumijeva i formiranje narodne kuhinje, kao mjeru elementarne socijalne sigurnosti građana. ,,Nakon izborne i kakave-takve ljetnje turističke euforije čeka nas duga i hladna zima”.

 

Iz budvanskog odbora GP URA saopštili su da će poništiti sve štetne ugovore poput onih potpisanih sa preostala dva privatna obezbijeđenja u zgradi Opštine. ,,Pokrenućemo blokade i tražiti izvršenja za sve one koji duguju Opštini porez, prirez, komunalije ili imaju druge obaveze  duže od dvije godine, a nalaze se na crnoj listi poreskih dužnika”.

 

Podsjetili su da su njihov program i djelovanje i u proteklom mandatu bili u pravcu poništavanja kriminalnih i koruptivnih DUP-ova koji su uništili Budvu. ,,To je uslov bez kojeg se u ovom mandatu neće formirati vlast. Kao i do sada, nećemo raditi na štetu investicionih interesa domicilnog stanovništva, ali sa pitanjem zaštite prostora od dalje devastacije neće biti kompromisa. Budva ima stručnjake iz oblasti prostornog planiranja čije ideje konačno mogu doži do izražaja u izradi sanacionog plana i vođenja održive razvoje politike u ovoj oblasti”, rekli su iz budvanske URE.

 

Još jedan od prioriteta je, kako su istakli, riješavanje problema WTE, jer postrojenje mora biti stavljeno u funkciju građana i privrede i na njega moraju biti priključena sva domaćinstva i privreda Budve. ,,U skladu sa finansijskom konsolidacijom, moramo vodtiti računa o realizaciji važnog infrastrukturnog i kapitalnog projekta kakav je zaobilaznica od Lastve Grbaljske do Markovića, koja bi donijela veliko saobraćajno rasterećenje Jadranske magistrale i obezbijedila novu tranzicionu rutu. Ne manje važan prioritet su izgradnja garaža i parking prostora, ali ne na uštrb preostalih zelenih površina. Moraju se staviti u funkciju postojeći parking resursi i sačiniti plan izgradnje novih u saradnji sa lokalnim mjesnim zajednicama, od kojih većina ima problem, ali i održiva rješenja za prevazilaženje ovog izazova. Nadoknađivanje parking prostora je jedan od ciljeva saniranja rezultata loše prostorne politike i stvaranje optimalnih uslova za funkcionisanje mikro zajednica na teritoriji budvanske opštine”, saopštili su još iz budvanskog odbora URE.

 

Kako su napomenuli, sve što nova vlast bude preduzimala mora biti transparentno i zakonito. ,,To znači da svi ugovori i odluke organa lokalne samouprave, kao i budžetski primici i rashodi moraju biti objavljeni na sajtu Opštine Budva i na taj način stavljeni na uvid građanima, na čemu će OO URA Budva posebno insistirati“, zaključili su iz budvanske URE