Šućur: Katastrofalno rukovođenje i kadrovanje ministra Mujovića dovešće do poskupljenja struje u Crnoj Gori

“Posle prikrivenog najavljivanja ministra Mujovića da će doći do poskupljenja električne energije u narednom periodu, cijeloj crnogorskoj javnosti je jasno da se energetski sektor nalazi u totalnom kolapsu”, saopštio je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA i član udruženja za energetiku MNE 4E Goran Šućur.

Šućur ističe da je izvjesno da će doći do poskupljenja i da se građani za to pripreme, jer nestručnost ministra i njegovih kadrova već daje rezultate koji će biti pogubni za energetski sistem. “Proizvodnja Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za prvih 6 mjeseci 2024. godine je bila 1333 GWh, što je za 146 GWh, odnosno, za oko 10% manje od plana za taj period. U istom periodu 2023. god proizvodnja EPCG je bila 1844 GWh, dakle više za 511 GWh ili 38%. Termoelektrana Pljevlja je za prvih 6 mjeseci 2024. godine proizvela 487 GWh, što je 8% manje od plana, dok je tokom prethodne godine rušila rekorde i za prvih 6 mjeseci 2023. godine proizvela 620 GWh, što je za 27% veća proizvodnja u odnosu na uporedni period u 2024. godine. Proizvodnja iz HE je takođe ispod plana, 11%, a manja je za 378 GWh u odnosu na prvu polovinu 2023. U krajnjem za samo pola godine, katastrofalnim rukovođenjem i kadrovanjem ministra Mujovića imamo proizvodne rezultate koji prevedeni u finansije znače 50 miliona eura manje u odnosu na 2023. godinu, što će se drastično odraziti na poslovni rezultat Elektroprivrede Crne Gore(EPCG)”, poručio je Šućur.

“Takođe, uklanjanjem stručnih ljudi sa ključnih pozicija, zbog revanšizma, ministar Mujović je ugrozio ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja, pa je Odbor direktora EPCG za konsultanske usluge za samu rekonstrukciju odobrio da se izdvoji nevjerovatnih milion eura. Da li je time nova upravljačka struktura priznala da ne zna da rukovodi ili će se kao konsultanti pojaviti neki novi Ministrovi mentori saznaćemo veoma brzo”, kazao je Šućur.

On je naveo da ga posebno zabrinjava to što je već izvjesno da će nestručno rukovođenje dovesti do toga da umjesto 60 miliona gubitka zbog uvoza električne energije u vrijeme zastoja zbog ekološke rekonstrukcije Termoelektrane taj gubitak sada već izvjesno biti preko 100 miliona eura. On dodaje i da će time loše rukovođenje doći na naplatu građanima kroz uvećane račune i da ćemo onda od ministra Mujovića i njegovih kadrova slušati priču kako je jedini način za izlazak iz krize privatizacija EPCG.

“Da li je riječ o neznanju ili možda namjeri da se vratimo na dane sumnjivih privatizacija ostavljam građanima da se sami uvjere”, kazao je Šućur.

On je na kraju pozvao ministra Mujovića da saopšti koju stratešku odluku su donijeli njegovi mentori u Odboru direktora EPCG i zašto plaćamo strane državljane i penzionere drugih država. Takođe, da saopšti i koji je novi projekat pokrenut, a da nije već bio započet od strane prethodnog menadžmenta EPCG. “Štaviše, i ono što je pokrenuto jasno je da ne umiju da nastave”, zaključio je Šućur.