Staćemo u odbranu Sinjajevine, EU dala novac Vladi da se to područje proglasi parkom prirode

„Današnjom odlukom kojom će se graditi vojni poligon na Sinjajevini još jednom su zanemarene potrebe i želje mještana koji upotrebu tog prostora vide na drugi način. Način koji podrazumijeva gazdovanje srazmjerno ekološkim standardima, ne ugrožavajući biodiverzitet tog prostora a sve u skladu sa tim da ta planina predstavlja izvor egzistencije tamošnjeg stanovništva“, poručila je Jokić.

Ona je naglasla da Vlada Crne Gore ovakvim potezom pospješuje iseljavanje tog područja, jer umjesto da pomognu razvoju poljoprivrede i stočarstva na tom mjestu oni direktno ugrožavaju ostanak lokalnog stanovništva.

„Nikako ne treba zaboraviti činjenicu da je Sinjajevina drugi najveći pašnjak u Evropi, pa samim tim ovo pitanje prevazilaze crnogorske okvire. Nedavna posjeta Zelenih Evrope koji su istakli ovu činjenicu govori u prilog tome. Radi podsjećanja javnosti oni su tom prilikom kazali da je Delegacije EU u Podgorici još ranije opredijelila novac da se ovaj prostor proglasi parkom prirode. Samim tim izjava ministra Boškovića da su odluku donijeli u kosultaciji sa EU partnerima ne pije vodu a Vlada je dužna da objasni gdje je završio opredijeljeni novac za proglašenje Sinjajevine parkom prirode“, objasnila je Jokić.

Ona je zaključila da će URA još jednom alarmirati svoje partnere u EU i još jednom bezrezervno stati uz građane u odbrani netaknutog bisera prirode i ogromnog resursa za razvoj naše države kao što je planina Sinjajevina.